Postovi

LIKER OD KESTENA

Slika
Liker od kestena  Zaboravite bundeve i jabuke – prava jesen počinje tek kad zamirišu kesteni. I dok se mnogi vesele pečenim kestenima na ulici, mi imamo još bolju ideju: pretvorite te male jesenske dragulje u božanstveni liker od kestena, koji će ugrijati i dušu i tijelo. Liker od kestena  Sastojci: 700 g kestena 400 g šećera 1 l kvalitetne rakije (ili votke, ako želite blaži okus) 500 ml vode 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta) Priprema: Kestene zarežite i kuhajte oko 30 minuta, dok ne omekšaju. Ogulite ih i pustite da se ohlade. Oguljene kestene stavite u veliku staklenu teglu, prelijte rakijom ili votkom i dodajte mahunu vanilije. Zatvorite i ostavite na tamnom, hladnom mjestu oko 20 dana. Povremeno protresite. Nakon 20 dana, od vode i šećera skuhajte sirup. Ohladite ga, a zatim ga umiješajte u liker. Liker dobro procijedite kroz gazu ili filter papir. Liker prelijte u boce i ostavite da odmori još tjedan dana – što duže stoji, to je bolji. Pripremila: I...

FERRERO ROCHER TIRAMISU

Slika
Ferrero rocher tiramisu  Ako volite tiramisu, ali biste radije preskočili kavu, ovaj desert je kao stvoren za vas. Ferrero Rocher tiramisu spaja sve što volimo – svilenkastu Nutella kremu, mekane piškote natopljene u čokoladnom mlijeku i hrskavi završni sloj od prženih lješnjaka. Rezultat je bogat, kremast i neodoljivo čokoladan desert koji izgleda kao iz vitrine talijanske slastičarnice, a priprema se bez pečenja! Ferrero rocher tiramisu  Sastojci: Za piškote: 28 piškota (Savoiardi) 3 žlice Nutelle 100 ml mlijeka Za kremu: 400 g mascarpone sira 300 g Nutelle 250 ml vrhnja za šlag (min. 35% masti) 20 g šećera Za slojeve: 90 g Nutelle Za dekoraciju: 150 g Nutelle 50 g prženih, nasjeckanih lješnjaka Priprema: Pripremite čokoladno mlijeko U lončiću lagano zagrijte mlijeko i umiješajte Nutellu dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Napravite kremu U većoj zdjeli sjedinite mascarpone i Nutellu sobne temperature te lagan...

ŠTO JE THE LAST MEETING THEORY?

Slika
Što je the last meeting theory? Završi vaš odnos s nekim i onda ga jednostavno više nikada ne sretnete, a živite u istom gradu, poznajete iste ljude i imate slične interese. Poznato? Mnogima se barem jednom u životu dogodila ovakva situacija. Na prvu nemoguća, ali čini se, poprilično česta. The last meeting theory je ideja koja se popularizirala na internetu, a koja opisuje susrete i rastanke, te se pobliže bavi upravo temama nostalgije i završetaka. The last meeting theory Kada s nekim s kim ste bili povezani, završite vaše zajedničko putovanje i naučite sve lekcije koje ste trebali, svemir se pobrine da se više ne sretnete.Teorija se oslanja na činjenicu da je svaka veza dio nekog većeg plana, da ljudi u naše živote dolaze s razlogom kako bismo od njih nešto naučili, pomogli nam da narastu i vode nas kroz tu fazu našeg putovanja. Bez obzira na to što živite u istom gradu ili imate zajedničke prijatelje, vaši putevi se neće više spojiti. Sve se događa s razlogom I...

KOMPOT OD DUNJE

Slika
Kompot od dunje Donosimo vam recept za jednostavan kompot od dunje, ukusnu i aromatičnu slatku zimnicu. Kompot od dunje Sastojci: 2 kg dunja, oguljenih, očišćenih od koštica i narezanih (četvrtine ili osmine) 2 litre vode 180 g šećera 100 g meda 1 mahuna vanilije (ili vanilin šećer) 3–5 klinčića polovica limuna (neprskanog, po mogućnosti) - prerezan Priprema: Ogulite dunje, odstranite koštice i narežite na komade (četvrtine / osmine). U većem loncu zakuhajte vodu sa šećerom, medom, klinčićima i mahunom vanilije. Dodajte i limun (prerezan). Kad voda provrije, dodajte komade dunja u tekućinu. Pokrijte lagano i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat (ili dulje ako je potrebno), dok dunje ne postanu mekane, ali da se ne raspadnu sasvim, a sirup se lagano zgusne. Po potrebi prilagodite količinu šećera ili meda prema ukusu. Kada je gotovo, ostavite da se prohladi, zatim čuvajte u steriliziranim staklenkama. Pripremila: Ivana Matas 

9 STVARI KOJE MORATE IZBJEGAVATI DA VAM BOJA KOSE DULJE TRAJE

Slika
9 stvari koje morate izbjegavati da vam boja kose dulje traje Kada napustite frizerski salon s novom bojom kose, osjećaj je zadovoljstva neprocjenjiv – kosa je sjajna, svilenkasta i izgleda savršeno. Taj izgled ne traje sam od sebe. Ako želite da boja ostane postojana, a kosa zdrava, važno je znati što ne biste trebali raditi nakon bojenja. Mnogi sitni koraci mogu imati velik utjecaj na to koliko će dugo vaša kosa izgledati kao prvog dana. 1. Izbjegavajte visoku temperaturu Uređaji poput pegle, uvijača i sušila mogu oštetiti površinski sloj vlasi, isušiti kosu i uzrokovati da boja brzo izblijedi. Zato je važno upotrebljavati zaštitu od topline i držati temperaturu umjerenom kako biste sačuvali sjaj i mekoću kose što dulje. 2. Ne perite kosu prečesto Čestim pranjem uklanjate boju i prirodna ulja koja štite kosu. Nakon bojenja najbolje je prati kosu najviše dva do tri puta tjedno i to mlakom vodom. Između pranja možete upotrebljavati suhi šampon koji će osvježiti kosu bez...

PUNJENI BATAT ZAČINJEN CURRYJEM I ZAPEČEN U PEĆNICI

Slika
Punjeni batat začinjen curryjem i zapečen u pećnici  Batat   je poput krumpira, čest prilog nekim mesnim jelima, a može se pripremati na puno načina. Pronašli smo recept za zapečeni punjeni batat sa slanutkom i keljem u kremastom umaku od   jogurta   i currya. Probajte ovaj brz i jednostavan recept koji možete servirati kao zasebno jelo ili kao prilog glavnom.  Punjeni batat začinjen curryjem i zapečen u pećnici  Sastojci: batat 250 g slanutka maslinovo ulje sol i papar žličica currya 4 lista kelja korijander Umak od jogurta i currya: grčki jogurt 1 žličica svježeg soka od limuna maslinovo ulje češanj češnjaka pola žličice currya sol Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, stavite batat na tepsiju sa papirom za pečenje. Vilicom izbušite batat, stavite na tepsiju i pecite 40-50 minuta. Netom prije nego što je batat gotov, stavite listove kelja u pećnicu na istu tepsiju na 3 minute, izvadite i nasjeckaj...

BEAUTY MINIMALIZAM - RUTINA OD 5 PROIZVODA

Slika
Beauty minimalizam - rutina od 5 proizvoda  Skincare rutina može sadržavati tri, pet pa sve do devet ili više koraka odnosno, možete koristiti jednako toliko različitih proizvoda. U stvarnosti, velika većina nas nema vremena svako jutro i večer za rutinu njege kože od devet proizvoda. Ipak želite da vam koža bude njegovana, blistava i zdrava. Ako ste se pronašli u prvim rečenicama, vrijeme je da upoznate beauty minimalizam. Beauty minimalizam donosi jednostavnu skincare rutinu od pet proizvoda koja njeguje, štiti i vraća prirodni sjaj tvojoj koži. Ona se temelji na najvažnijim koracima: čišćenju, njezi serumom, hidraciji, zaštiti od sunca i ciljanoj njezi (poput tretmana za prištiće, rosaceu ili kreme za područje oko očiju). Ovakav pristup stavlja naglasak na učinkovitost i održivost, jer koristi samo nekoliko pažljivo odabranih proizvoda koji zadovoljavaju osnovne potrebe kože – čišćenje, tretman, hidrataciju i zaštitu. 1. Čistač (cleanser) Čišćenje kože najvažniji je ...

BRZI KOLAČ OD BUNDEVE

Slika
Brzi kolač od bundeve  Ako tražite savršen jesenski desert koji se priprema u nekoliko minuta, a oduševljava svojim mirisom i mekoćom - ovaj sočni kolač od bundeve pravi je izbor. Bez puno komplikacija, s nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno već imate kod kuće, dobit ćete desert koji će zamirisati cijelu kuću, a ne morate ni paliti mikser. Brzi kolač od bundeve  Sastojci: 3 jaja 200 ml jogurta 3 čaše brašna (od jogurta) 2 čaše šećera 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 1/2 čaše ulja 500 g bundeve (svježe, naribane ili usitnjene) Priprema: Sirovu bundevu ogulite i naribajte ili usitnite u sjeckalici. U većoj posudi miksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu, prozračnu smjesu. Dodajte jogurt i ulje pa kratko promiješajte da se sve sjedini. Zatim dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano miješajte dok ne nestanu grudice. Na kraju umiješajte pripremljenu bundevu. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i peci...

BROWNIE TART

Slika
Brownie tart  Brownie tart spoj je to dva slatka svijeta koji se savršeno nadopunjuju: guste, intenzivne čokoladne smjese koja se topi pod žlicom i prhke, zlatne baze koja daje ravnotežu svakom zalogaju. Iako su na prvu neobičan spoj jer smo navikli tart jesti s kremastim završetkom, a često i dodatkom svježeg voća, morat ćete nam vjerovati da je ova kombinacija itekako dobra. Spoj bogate,  fudge  (guste i sočne) teksture brownieja s prhkim dnom tipičnim za tart (ili onim od keksa), kao stvoren je za trenutke kada baš želimo slatko i kada si baš dopustimo uživanje bez da pazimo na svaki zalogaj. Brownie tart  Sastojci: Za prhko tijesto: 230 g brašna 30 g bademovog brašna (ili mljevenih badema) 100 g kristal šećera 1 jaje 110 g maslaca prstohvat cvijeta soli 1 vrećica vanilin šećera Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, cvijet soli i bademovo brašno. Dodajte maslac sobne temperature narezan na kockice, ...

3 DOMAĆA ČAJA KOJA NAJBOLJE POMAŽU KOD KAŠLJA

Slika
3 domaća čaja koja najbolje pomažu kod kašlja  Svake vas godine zadesi teška grlobolja, praćena dugotrajnim suhim ili vlažnim kašljem? Čini vam se kao da se kašalj na vas „lijepi“? Osim što biste trebali osnažiti svoj imunitet kvalitetnom prehranom i boravkom na svježem zraku, najbolje što kod kašlja možete učiniti jest da posegnete za nekim domaćim čajem. Također, važno je razlikovati imate li suhi ili vlažni, odnosno produktivni kašalj. Čaj od trputca za iskašljavanje Na našim livadama u izobilju raste širokolisni (lat. Plantago major) i uskolisni trputac (lat. Plantago lanceolata), od kojih su oba jednako ljekovita. Trputac je odličan izbor za produktivni, vlažni kašalj, a zahvaljujući sluzi koju sadrži umiruje upalu sluznice grla. Pomaže i kod astme, bronhitisa, alergija, laringitisa i plućnih infekcija. Jednu žličicu lista trputca prelijte s oko 2 dl vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procijedite pa popijte. Možete dodati i malo meda. Ovaj ča...