ZAŠTO UVIJEK IMAMO MJESTA ZA DESERT?
Zašto uvijek imamo mjesta za desert?
Koliko ste se puta našli u
situaciji da nakon obilnog obroka pomislite: „Ne mogu više ni zalogaj”, samo da
biste nekoliko minuta kasnije s oduševljenjem prihvatili desert? Čini se da
uvijek postoji taj misteriozni dodatni prostor za nešto slatko, bez obzira na
to koliko smo se prethodno najeli.
Zamislite
ovo: upravo ste završili raskošan ručak. Bilo je savršeno – fina juha, glavno
jelo, kremasti umaci, hrskavi prilog… osjećate da više ne možete ni zalogaj
pojesti. A onda stiže desert. I, nekim čudom, odjednom imate mjesta za još. Kako
je to moguće?
Ne,
nije riječ o iluziji. Znanost zapravo ima odgovor na ovaj misteriozni
"drugi želudac" koji se aktivira čim ugledamo nešto slatko. Fenomen se
zove "senzorno
specifična sitost", što znači da se zasićenost jednim
tipom hrane ne odnosi automatski na sve druge vrste okusa. Nakon obilnog slanog
obroka, naše tijelo želi promjenu – i upravo tu na scenu stupa desert.
Povezanost s emocijama
Tu
je i evolucijska logika: naši su preci rijetko nailazili na visokokalorične
poslastice poput meda ili voća, pa je tijelo razvilo refleks da za slatko uvijek pronađe malo
dodatnog kapaciteta. Drugim riječima, nismo mi krivi što
volimo tortu nakon ručka – priroda je tako htjela.
Idući
put kada posegnete za desertom unatoč tome što ste se upravo zakleli da više ne
možete disati, znajte da to nije slabost karaktera. To je čista biologija –
i razlog više da bez
grižnje savjesti uživate u svakom zalogaju.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar