CROWDIE SIR




Crowdie sir

 

 

Posljednjih godina supermarketi su počeli zamjenjivati oznake "upotrijebiti do" s "najbolje upotrijebiti do", kako bi potaknuli smanjenje otpada i oslanjanje na vlastitu procjenu. Na kraju krajeva, pasterizirano mlijeko će se zakiseliti i zgrušati prije nego što se zapravo pokvari. Ipak, za najbolje rezultate u ovom receptu koristite nehomogenizirano ili čak nepasterizirano mlijeko.

 

 

 

Crowdie sir

 

Sastojci:

 

  • 500 ml – 1 l mlijeka
  •     25 ml limunovog soka ili octa (jabučnog ili vinskog) na 500 ml mlijeka
  •     Morska sol po ukusu
  •     Slatko vrhnje (opcionalno)
  •     Dodatno: tostirani zob, crni papar

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Ulijte mlijeko u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počne isparavati i dok se ne pojave mjehurići na rubovima (to je oko 85 °C). Pazite da ne zakipi.

Maknite s vatre i dodajte 25 ml limunovog soka ili octa na svakih 500 ml mlijeka, dobro promiješajte. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta kako bi se mlijeko zgrušalo.

Pomoću šupljikave žlice prebacite gruš u gustu gazu (ili čistu kuhinjsku krpu ili vrećicu za žele) postavljenu u cjedilo iznad zdjele. Preostalu sirutku procijedite kroz još jednu krpu, a ostatak gruša dodajte prvoj smjesi.

Dodajte morsku sol po ukusu, zavežite krpu i objesite u hladnjak iznad zdjele najmanje tri sata.

Poslužite crowdie s keksima od zobi ili kruhom, ili ga iskoristite za pripremu cranachana, tradicionalnog škotskog deserta koji se pravi od crowdie sira (ili vrhnja), viskija, meda, tostiranog zobi i bobičastog voća

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA