CROWDIE SIR
Crowdie sir
Posljednjih
godina supermarketi su počeli zamjenjivati oznake "upotrijebiti do" s
"najbolje upotrijebiti do", kako bi potaknuli smanjenje otpada i
oslanjanje na vlastitu procjenu. Na kraju krajeva, pasterizirano mlijeko će se
zakiseliti i zgrušati prije nego što se zapravo pokvari. Ipak, za najbolje
rezultate u ovom receptu koristite nehomogenizirano ili čak nepasterizirano
mlijeko.
Crowdie sir
Sastojci:
- 500
ml – 1 l mlijeka
- 25 ml limunovog soka ili octa
(jabučnog ili vinskog) na 500 ml mlijeka
- Morska sol po ukusu
- Slatko vrhnje (opcionalno)
- Dodatno: tostirani zob, crni papar
Priprema:
Ulijte mlijeko u lonac i
zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počne
isparavati i dok se ne pojave mjehurići na rubovima (to je oko 85 °C). Pazite
da ne zakipi.
Maknite s vatre i dodajte 25 ml
limunovog soka ili octa na svakih 500 ml mlijeka, dobro promiješajte. Pokrijte
kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta kako bi se mlijeko zgrušalo.
Pomoću
šupljikave žlice prebacite gruš u gustu gazu (ili čistu kuhinjsku krpu ili
vrećicu za žele) postavljenu u cjedilo iznad zdjele. Preostalu sirutku
procijedite kroz još jednu krpu, a ostatak gruša dodajte prvoj smjesi.
Dodajte morsku sol po ukusu,
zavežite krpu i objesite u hladnjak iznad zdjele najmanje tri sata.
Poslužite crowdie s keksima od
zobi ili kruhom, ili ga iskoristite za pripremu cranachana, tradicionalnog
škotskog deserta koji se pravi od crowdie sira (ili vrhnja), viskija, meda,
tostiranog zobi i bobičastog voća
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar