Postovi

TURSKA JAJA S JOGURTOM, CHILLI ULJEM I HRSKAVIM KRUHOM

Slika
Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom Kombinacija kremastog jogurta, savršeno poširanih jaja i aromatičnog maslaca začinjenog Aleppo paprikom jednostavna je za pripremu. Ovaj doručak ne mora biti rezerviran samo za vikende, i u svakodnevnim jutarnjim ritualima, kada imate vremena, može pretvoriti običan obrok u posebno iskustvo za vas i ukućane. Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom  Sastojci: Namaz od jogurta: 1 šalica grčkog jogurta, sobne temperature 1 češanj češnjaka ½ žličice svježe mljevenog crnog papra ¼ žličice soli Prstohvat kajenskog papra 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra Chilli maslac: 55 g maslaca 1 žlica Aleppo čili pahuljica (manje ljute od klasičnih) ½ žličice dimljene paprike Začinsko ulje (opcionalno) 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina/bosiljka/korijandera 2 žlice maslinovog ulja Prstohvat soli Poširana jaja: 4 velika jaja Prstohvat soli 1 žlica octa (za poširanje) Priprema: U srednju zdjelu stavite jo...

ZAŠTO JE DOBRA DURUM PŠENICA I PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD OBIČNE?

Slika
Zašto je dobra durum pšenica i po čemu se razlikuje od obične? Postoji više vrsta pšenice, a jedna od njih je i durum pšenica. Durum pšenica ima više proteina i glutena od obične. Uz to, sadrži i druge važne nutrijente. Može se koristiti za izradu raznih namirnica, kao što je tjestenina, a koristi se i za izradu keksa. Što je durum pšenica? Durum pšenica se nalazi u brojnoj hrani, a posebna je po svojim svojstvima i nutrijentima koji se ne nalaze u drugim vrstama pšenica u toj količini. Durum pšenica se tako koristi za izradu kus kusa, bulgura, tjestenine, ali i keksi i kolača. Ova vrsta pšenice dolazi u cjelovitom ili prerađenom obliku. Uzgaja se u regijama kao što su Bliski istok, Južna Europa, Sjeverna Afrika i Sjeverna Amerika. Od durum pšenice se radi semulina. Zašto je dobra durum pšenica? Durum pšenica sadrži veliku količinu vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su važni u prehrani. U 100 grama durum pšenice nalazi se 13,7 grama proteina, a sadrži i 34 miligra...

PALAČINKE S KESTEN PIREOM

Slika
Palačinke s kesten pireom  Jeste li ikad probali palačinke s kesten pireom? Ili biste radije preskočili tu kombinaciju? Za neke je to prava jesenska poslastica, savršena mješavina kremastog, slatkog i orašastog okusa, dok drugima zvuči kao kulinarski eksperiment koji bi radije zaobišli. Palačinke s kesten pireom  Sastojci (za 6–8 palačinki): 6-8 tankih palačinki 200 g kesten pirea (kupovni ili domaći) 1–2 žlice mlijeka (po potrebi za omekšavanje pirea) 100 ml vrhnja za šlag 2 žlice nasjeckanih oraha Šećer u prahu za posipanje Po želji: malo ruma ili vanilije, tamna čokolada Priprema: Pripremi palačinke po svom omiljenom receptu i ostavi ih da se malo ohlade. Kesten pire omekšaj s malo mlijeka (i po želji aromom ruma ili vanilije). Treba biti maziv, ali ne tekuć. Namaži palačinke kesten pireom i zarolaj ih ili presavij na četvrtine. Na svaku dodaj žlicu šlaga, pospi nasjeckanim orasima i šećerom u prahu. Po želji na vrh palačinke dodaj malo otopljene tamne čokolade!...

JABUČNI OCAT - TAJNA ZDRAVE PROBAVE

Slika
Jabučni ocat - tajna zdrave probave Jabučni ocat često se pojavljuje na internetu kao “čarobni eliksir” koji navodno pomaže kod probave, mršavljenja, čišće kože i boljeg metabolizma. Ideja je jednostavna: ujutro, na prazan želudac, popiti malo prirodnog mutnog jabučnog octa razrijeđenog u vodi. Ali koliko je to učinkovit i znanstveno potkrijepljen pristup? Od čega nastaje jabučni ocat? Jabučni ocat dobiva se fermentacijom jabučnog vina ili soka. Tijekom procesa nastaju bakterije i kiseline koje pretvaraju šećere u ocat. U njemu se nalazi niz minerala (poput kalija, magnezija, kalcija) te tragovi vitamina, enzima i spojeva iz jabuka. No, važno je reći – količine tih sastojaka u octu su relativno male, pa ocat ne može postati zamjena za raznoliku i bogatu prehranu. Što kažu istraživanja? Iako se često tvrdi da jabučni ocat potiče probavu,   znanstveni dokazi nisu jednoznačn i.  Dio studija ukazuje na to da octena kiselina (jedan od sastojaka octa) može pomoći u smanj...

DOMAĆI GUMENI BOMBONI

Slika
Domaći gumeni bomboni  Domaći gumeni bomboni nisu samo zabavni za pripremu, već i zdrava alternativa klasičnim kupovnim varijantama koju će djeca obožavati. Najljepše od svega? Možete ih napraviti od prirodnih sokova, čajeva ili čak pirea od voća, a teksturu prilagoditi vlastitom ukusu, mekšu ili čvršću. U svega pola sata pripremit ćete bombone koji su puni okusa i bez trunke umjetnih sastojaka. Domaći gumeni bomboni  Sastojci: 250 ml soka po izboru (naranča, aronija, višnja, jabuka…) 2–3 žlice goveđe želatine (ili agar-agar za vegansku verziju, prema uputama na pakiranju) 1 žlica meda ili javorovog sirupa (možete dodati više ili manje, ovisno o željenoj slatkoći) Priprema: 1. korak :  U pola količine soka umiješajte 2–3 ravne žlice želatine. Ostavite nekoliko minuta da nabubri, to je ključno da bomboni kasnije imaju dobru teksturu.  Savjet:  Ako želite mekše bombone koji se lakše ...

5 ZNAČAJKI FIZIČKOG IZGLEDA KOJE ŽENE PRVO PRIMIJETE NA MUŠKARCU

Slika
5 značajki fizičkog izgleda koje žene prvo primijete na muškarcu  Kažu da ljubav na prvi pogled ne postoji, ali itekako postoji privlačnost koja se dogodi u sekundi. I dok osobnost i karakter presuđuju na duge staze, znanstvena istraživanja, ali i iskustva žena, pokazuju da postoje određene fizičke značajke koje odmah privuku pogled i ostave prvi dojam. 1. Oči Oči su često prvo što se zamijeti jer odaju karakter i emocije. Pogled može biti topao, zavodljiv ili samouvjeren, a upravo to najčešće ostavlja snažan prvi dojam. Nije ni čudo da mnoge žene kažu kako su se "izgubile" u nečijem pogledu. 2. Osmijeh Iskren osmijeh otkriva pristupačnost i pozitivan stav. Muškarac koji se ne boji nasmijati ostavlja dojam vedre i samopouzdane osobe. Osim toga, osmijeh lako stvara osjećaj bliskosti i topline. 3. Visina Iako visina sama po sebi nije presudna, mnoge žene priznaju da im visoki muškarci odmah upadnu u oči. Radi se više o dojmu zaštite i snage koji visina simbolički no...

MOUSSE OD KESTENA I ČOKOLADE

Slika
Mousse od kestena i čokolade  Ovaj mousse od kestena i čokolade upravo je takav. Bogat, s toplim aromama kestena i ruma i neodoljivom bazom od čokolade… s tek malo šlaga i ukrasa izgledat će kao iz časopisa. Mousse od kestena i čokolade  Sastojci: 285 ml vrhnja za šlag, istučenog + 145 ml vrhnja za šlag, istučenog, za posluživanje 200 g tamne čokolade, otopljene 250 g kesten-pirea 2 žlice tamnog ruma kuhani ili kandirani kesteni ili komadići čokolade, za ukras, po želji Priprema: Istucite vrhnje u šlag. Otopite čokoladu i umiješajte je u kesten pire. Dodajte rum, promiješajte i pomiješajte sve sa šlagom. Žlicom rasporedite u 6 čaša. Istucite preostalo vrhnje za šlag i dodajte ga po malo na vrh moussea u svakoj čaši. Ohladite u hladnjaku dok se ne stisne, barem pola sata. Ukrasite po želji i poslužite. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PODIGNUTI SVOJU INTELIGENCIJU?

Slika
Kako podignuti svoju inteligenciju? Da biste podignuli svoju inteligenciju,   morate aktivirati mozak i natjerati ga da radi i to uz pomoć različitih aktivnosti. Ima nekoliko njih koje se smatraju dobrima za naš mozak i koje su se po nekoliko različitih istraživanja pokazale kao aktivnosti koje imaju stvarni utjecaj na nas. Natjerat će vas da maksimalno koristite mozak, a bitno je da u njima budete redoviti. Neke će vas čak natjerati da stvorite nove, bolje, navike od kojih možete imati višestruke koristi. Igrajte igre koje zahtijevaju koncentraciju Slaganje puzzli, rješavanje križaljki, rješavanje sudokua, kartaške igre …  to su sve aktivnosti koje će vas natjerati na koncentraciju, na razmišljanje, traženje logike. Pronađite svaki dan neku novu temu koju ćete istražiti Što god to bilo!   Može biti neka teorija zavjere koja vas zanima, neki politički problem, film/serija, odgovor na neko pitanje koje vas muči… Probudite svoju znatiželjnu stranu i is...

SOČNI KOLAČ OD BUNDEVE S KREMOM OD SIRA I ORAHA

Slika
Sočni kolač od bundeve s kremom od sira i oraha  Hladni jesenski dani postaju zaista čarobni uz mirisne slastice i šalicu toplog napitka. Ako vam nedostaje ideja čime se počastiti uz dobar film ili društvo, imamo ideju koja ne zahtijeva puno vremena ni truda. Riječ je o sočnom kolaču od bundeve s neodoljivom kremom na bazi sira i sjeckanih oraha. Sočni kolač od bundeve s kremom od sira i oraha  Sastojci: Za kolač: 115 g maslaca sobne temperature 200 g svijetlog smeđeg šećera 100 g biljnog ulja 2 jaja sobne temperature 200 g pirea od bundeve 200 g glatkog brašna žličica praška za pecivo 2 žličice mješavine začina za pitu od bundeve 2 žličice cimeta ¼ žličice muškatnog oraščića ¼ žličice đumbira u prahu (opcionalno) prstohvat pimenta (opcionalno) Za kremu: 450 g krem sira sobne temperature 115 g maslaca sobne temperature 400 g šećera u prahu 150 g grubo sjeckanih pekan oraha Priprema: Pećnicu zagrijte na 175°C. Kalup promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i ostav...

7 SVAKODNEVNIH NAVIKA ZBOG KOJIH SU VAM ZAČEPLJENE PORE I STVARAJU SE PRIŠTIĆI

Slika
7 svakodnevnih navika zbog kojih su vam začepljene pore i stvaraju se prištići  Problemi s kožom se javljaju iz najrazličitijih razloga, a nekada su krivac za prištiće neke sitnice koje niti ne uzmemo u obzir jer mislimo da je u pitanju neki veći problem. Jedan od razloga zašto vam se redovito pojavljuju prištići može biti i zato što su vam začepljene pore na licu i sami si to radite nekim lošim navikama. Oni koji imaju proširene pore, trebaju paziti da ne rade ovih   7 svakodnevnih pogrešaka jer će one dodatno začepiti pore i utjecati na pojavu nepravilnosti na koži. Koristite teški, uljni, čistač za lice ili druge teške uljne proizvode za lice Ovakvi će proizvodi dodatno začepiti pore.   Za one koji imaju izraženije pore, preporučuje se čišćenje lica u dva koraka – s dva proizvoda. Birajte proizvode koji nisu bazirani na ulju – ili neka oni budu ponekad dio rutine, no ne više puta dnevno. Pogotovo će problem napraviti ako šminku...