Postovi

KRIŠKE MANGA U TEKILI I SOKU LIMETE

Slika
Kriške manga u tekili i soku limete  Teško je zamisliti ljeto bez koktela s tropskim voćem. No, ako želite napraviti nešto drugačije i zabavnije pokušajte voće marinirati u alkoholnom piću i servirati ga umjesto koktela na vašoj sljedećoj zabavi. Kriške manga u tekili i soku limete  Sastojci: 300 ml tekile 4-5 zrela manga 1 limeta prstohvat soli prstohvat čili praha Priprema: Ogulite mango i narežite ga na kriške ili kocke debljine oko 2,5 centimetara. Mango uronite u mješavinu tekile i soka limete i stavite u hladnjak na 24 sata. Koricu jedne limete pomiješajte s nešto soli i čili praha i stavite sa strane. Kada ste spremni za serviranje, mango ocijedite od tekućine i poslužite s pripremljenom začinskom mješavinom. Tekilu u kojoj se mango marinirao nemojte bacati – iskoristite ju za pripremu koktela, ali i kao marinadu za mesa. U slast! Pripremila : Ivana Matas 

KAKO PRONAĆI IDEALNU NIJANSU PUDERA ZA SVIJETLU PUT?

Slika
Kako pronaći idealnu nijansu pudera za svijetlu put? Pronalazak savršene nijanse pudera koja se savršeno podudara s tonom kože može biti posebno teško kad se nalazite na onom svjetlijem kraju spektra. Često se sve svodi na prepoznavanje vašeg podtona i pronalazak brenda pudera koji u svojoj ponudi ima puno različitih opcija nijansi. Srećom, kad se radi o rasponu nijansi, brendovi nude sve veći i bolji izbor, tako da ne sumnjamo u to da vaš savršeni puder samo čeka na to da ga nađete. Što trebate znati da bi našli savršenu nijansu? Isprva bi bilo dobro da identificirate svoj podton – ima li vaša koža topli, žuti podton ili ružičasto, hladni podton. Postoji nekoliko trikova pomoću kojih ga možete otkriti. Na primjer, ako vam se čini da vam bolje stoji zlatni nakit, vjerojatno imate topli podton. Međutim, ako vam bolje stoji srebrni nakit, vjerojatnije je da imate hladni podton. S druge strane, ako se najbolje osjećate kad nosite nakit od ružičastog zlata, p...

LIKER OD KRUŠAKA

Slika
Liker od krušaka  Domaći liker od krušaka može biti izvrstan dodatak koktelima, desertima ili jednostavno piće u kojem ćete uživati u hladnim večerima. Liker od krušaka  Sastojci: 6 vrlo zrelih krušaka (sorte poput Williams ili Bosc su odličan izbor) 750 ml votke ili rakije (loze ili jabukovače) 2-3 šalice šećera (možete koristiti bijeli, smeđi ili demerara šećer za bogatiji okus) 2 šalice vode 1 žlica naribane kore neprskanog limuna Začini po želji: 2 štapića cimeta 1 zvjezdasti anis 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini Nekoliko klinčića Priprema : Kruške temeljito operite, ogulite, uklonite im jezgru sa sjemenkama i narežite na kriške ili kockice. Narezane kruške i naribanu koru limuna stavite u veliku staklenu teglu. 2. U lonac ulijte vodu i dodajte šećer. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ako koristite začine poput cimeta, anisa ili vanilije, dodajte ih u sirup i pustite da lagano kuha 5-10 minuta kako bi otpu...

DJECA I GRANICE - 7 PUTA KAD VAŠE "NE" MORA OSTATI "NE"

Slika
Djeca i granice - 7 puta kad vaše "ne" mora ostati "ne" Nije lako biti roditelj, to od vas traži mnogo toga – između ostalog i da često balansirate te razmišljate kada biste trebali inzistirati pod svaku cijenu na nekoj postavljenoj granici, a kada možete i popustiti . Sigurnost na prvom mjestu Kada dijete želi napraviti nešto što nije sigurno – primjerice, istrčati na cestu – jasno i glasno “ne” može ga zaštititi. Zdravstveni izbori Ako dijete stalno želi jesti brzu hranu ili ostajati budno do kasno, vaše “ne” je važno za njegovo dugoročno zdravlje. Poštovanje prema drugima Kada se djeca ponašaju grubo, agresivno ili pokazuju nepoštovanje ,  odlučno “ne” uči ih empatiji i ljubaznosti. Stalno traženje novih stvari Ako dijete neprestano traži nove igračke, uređaje ili slatkiše, povremeno “ne” pomaže razviti financijsku disciplinu i zahvalnost. Preskakanje odgovornosti Kada izbjegava domaće zadaće ili kućanske poslove ,  “ne” ga podsjeća da odgovornost do...

DOMAĆI DŽEM OD RAJČICA 🍅

Slika
Domaći džem od rajčica  Ljeto je već polako na odlasku, ali vrtovi i tržnice još uvijek vrve sočnim, mirisnim domaćim rajčicama. Ovo je savršeno vrijeme da uživate u njima na razne načine, ali ne samo svježima, već i u pripremi posebnih delicija koje će obogatiti vaša jela tijekom jeseni i zime. Jedna od takvih ideja je džem od rajčica, neobično sladak i aromatičan, idealan za sendviče, sirne plate, pečenu piletinu ili jednostavno kao dodatak doručku. Domaći džem od rajčica  Sastojci: 2 šalice šećera 1,300 g zrelih beefsteak rajčica, očišćenih i tanko narezaniih prstohvat soli naribana korica 1 limuna sok 1 limuna 1 štapić cimeta 1/2 žličice sjemenki komorača, lagano zdrobljenih 2 sušene crvene čili papričice Priprema : U veliki plitki lonac ili posudu za pečenje naspite 1/3 šećera. Položite pola narezanih rajčica u slojeve. Dodajte prstohvat soli, 1/3 šećera i koricu limuna, sok limuna, štapić cimeta, sjemenke komorača i čili papričice. Pokrijte preostal...

QUICHE S PEČENIM CHERRY RAJČICAMA, PARMEZANOM I BOSILJKOM

Slika
Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom  Ovaj lagani i mirisni quiche   donosi savršenu kombinaciju sastojaka: sočne pečene cherry rajčice, aromatični bosiljak i bogati okus parmezana sjedinjuju se u prhkom, domaćem tijestu – idealnom za laganu večeru, piknik ili brunch. Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom  Sastojci: 300 g cherry rajčica malo maslinovog ulja 50 g parmezana, naribanog 2 jaja 285 ml vrhnja za šlag šaka listova bosiljka, usitnjenih, plus nekoliko cijelih za ukras sol papar Za tijesto: 280 g glatkog brašna, plus za posipanje 140 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće malo vode Priprema : Prosijte brašno u zdjelu, dodajte maslac pa zatim ih rukama mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 2-4 žlice vode ili koliko treba da se sjedine. Oblikujte kuglu. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug promjera 30-ak centimetara. Za pečenje vam treba kalup promjera 25 centimetara. Uz po...

5 NISKOKALORIČNIH ALKOHOLNIH NAPITAKA UZ KOJE ĆETE USPJETI ZADRŽATI ŽELJENU TEŽINU

Slika
5 niskokaloričnih alkoholnih napitaka uz koje ćete uspjeti zadržati željenu težinu  Biti dosljedna svojim ciljevima u održavanju željene tjelesne težine često znači i biti disciplinirana te paziti koju hranu i piće unosimo u svoje tijelo. Da bismo ostali na željenoj težini, ne bismo smjeli unositi više kalorija nego što potrošimo, a to je često teško pratiti, naročito ako nam se zaredaju razne proslave. Gin  s dijetalnim tonikom Kombinacija  gina  i dijetalnog tonika donosi ima oko 97 kalorija po čaši i odličan je odabir ako pazite na kalorije, a jedini je problem što u hrvatskim kafićima nema dijetalnog tonika. Ipak, možete ga kupiti u nekim supermarketima i nazdraviti kod kuće. Čaša bijelog vina ili gemišt Čaša bijelog vina ima 70 do 85 kalorija, ovisno o sorti i slatkoći, a gazirana voda pak nema kalorija pa je bijelo vino solidan odabir ako pazite na unos kalorija. Prosecco Prosecco također ima 85 kalorija po čaši, a zbog niže razine šećera često je b...

GRILANI PATLIDŽANI S PEČENIM RAJČICAMA, BURRATOM I KRUŠNIM MRVICAMA 🍆

Slika
Grilani patlidžani s pečenim rajčicama, burratom i krušnim mrvicama  Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u jelovnik. U nastavku potražite recept za jelo kao stvoreno za kasne ljetne dane – grilani patlidžani u kombinaciji s pečenim rajčicama, burratom i posipom od krušnih mrvica. Grilani patlidžani s pečenim rajčicama, burratom i krušnim mrvicama  Sastojci: 700 g cherry rajčica žlica balzamičnog octa pola žličice šećera (po želji) sol i papar 5 režnjeva češnjaka 3 patlidžana 120 ml maslinovog ulja 150 g svježih krušnih mrvica šaka svježeg bosiljka ili peršina 30 g naribanog parmezana 225 g burrate (2 kugle, svaka podijeljena na četvrtine) Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. U veću posudu za pečenje stavite rajčice i četiri zgnječena režnja češnjaka. Prelijte s dvije žlice maslinovog ulja, dodajte balzamični ocat i šećer te posolite i popaprite. Dobro promiješajte...

ZAŠTO IMAMO TOLIKO STVARI I JE LI MINIMALIZAM DANAS TEŠKO OSTVARIV?

Slika
Zašto imamo toliko stvari i je li minimalizam danas teško ostvariv? Svakodnevica je često stresna i užurbana, a konzumeristički način života može nas lako iscrpiti do mjere da zaboravimo što nam zapravo donosi mir. Trčimo s jednog sastanka na drugi, stalno smo dostupni na telefonu, a s društvenih mreža stalno nas bombardiraju poruke o tome što nam „nedostaje“. U tom vrtlogu obaveza i očekivanja, nije čudo da se mnogi od nas uhvate kako preispituju vlastite izbore i pokušavaju pronaći način da vrate balans. Sitnice su te koje nas hrane I možda je rješenje upravo u onim malim stvarima. U trenucima kada odlučimo stati, otpustiti ono što nas pritišće i napraviti prostora za ono što nas hrani iznutra. Nekada sve kreće od naizgled sitnih odluka – poput toga da očistimo svoj prostor od viška, smanjimo loše navike ili jednostavno odvojimo deset minuta u danu samo za sebe. Taj proces nije uvijek lak, ali donosi osjećaj olakšanja, kao da skidamo slojeve težine koje smo godinama nosil...

PITA OD LISNATOG TIJESTA, SIRA I CHERRY RAJČICA 🍅

Slika
Pita od lisnatog tijesta, sira i cherry rajčica  Ukusna slana pita od lisnatog tijesta može se ispeći za svega 20-ak minuta, a pogotovo ako u hladnjaku imate kupovno tijesto koje ste odmrznuli do kraja. Dobar tek! Pita od lisnatog tijesta, sira i cherry rajčica  Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta 300 g cherry rajčica 200 g naribane gaude 150 g krem sira sa začinskim biljem svježi bosiljak po želji ekstra djevičansko maslinovo ulje po želji balzamični ocat po želji sol i papar po želji Priprema : Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Odmrznite lisnato tijesto i razvucite ga u pravokutni oblik veličine lima za pečenje u kojem ćete pripremiti ovu slanu pitu. Vrhom ispikajte sredinu razvučenog tijesta za pite, a ostavite otprilike jedan do jedan i pol centimetar ruba tijesta netaknut kako biste bili sigurni da će se dignuti i stvoriti lijepu koricu. Razmažite sirni namaz cijelom dužinom ispikanog lisnatog tijesta, a preko njega pospite naribanu gaudu. Na sir ra...