PILEĆA SHAWARMA
Pileća shawarma
Shawarma je bliskoistočno mesno jelo
koje je po svojem izgledu i tehnici pripreme rođak grčkog gyrosa i turskog kebaba. Ova vrsta jela se obično peče na okomito postavljenom ražnju koji se polako okreće,
a strujanje zraka nježno termički obrađuje meso bez isušivanja. Kad je meso
ispečeno, ono se reže i miješa s povrćem i umakom po želji te poslužuje u
zagrijanoj pogači, tortilji i na tanjuru s prženim krumpirima.
Pileća shawarma
Sastojci:
- 4 otkoštena pileća zabatka bez
kože
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevenog
kardamoma
- 1 čajna žličica mljevenog
kumina
- ½ čajne žličice kurkume u prahu
- ½ čajne žličice dimljene crvene
paprike u prahu
- ½ čajne žličice crnog papra
- ½ čajne žličice soli
- ¼ čajne žličice mljevenog
korijandera u prahu
- ¼ čajne žličice cimeta u prahu
- ¼ čajne žličice đumbira u prahu
- ¼ čajne žličice muškatnog
oraščića
Priprema:
1.
Na zagrijanu tavu
dodajte mljeveni kardamom, kumin, crvenu papriku u prahu, kurkumu, cimet,
đumbir, muškatni oraščić i korijander. Tostirajte mljevene začine minutu-dvije
dok ne počnu otpuštati aromu.
2. Uklonite s vatre i umiješajte ostale sastojke za marinadu –
nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, limunov sok te sol i papar.
3.
Dobivenu smjesu
utrljajte u otkoštene pileće zabatke bez kože. Stavite u hladnjak na barem tri
sata ili preko noći.
4. Tako pripremljenu i mariniranu piletinu narežite na tanke
trakice. Jedan kraj mesa nabodite na jedan metalni štapić za ražnjiće, a drugi
kraj na drugi štapić. Ponavljajte postupak dok dobar dio štapića nije ispunjen
mesom.
5.
Na nešto dublju posudu
za pečenje od lijevanog željeza položite metalne štapiće s trakicama piletine.
Važno je da ražnjići vise nad posudom, a ne da dodiruju dno.
6.
Stavite posudu za
pečenje s mesom na zagrijani roštilj i pecite meso oko pet minuta. Okrenite
ražnjiće i pecite još pet minuta s druge strane odnosno dok se termički ne
obradi do kraja. Pustite da se meso odmori nekoliko minuta, a potom ga
poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar