Postovi

HRSKAVE LOPTICE OD RIBE S UMAKOM OD FETA SIRA I LIMUNA 🍋

Slika
Hrskave loptice od ribe s umakom od feta sira i limuna  Pronašli smo recept za prave riblje zalogajčiće koji donose morski dašak na vaš stol. Samo očistite ribu, ispanirajte kuglice i u samo nekoliko koraka imate ukusan i hrskav zalogajčić koji će obožavat cijela vaša obitelj. Hrskave loptice od ribe s umakom od feta sira i limuna  Sastojci: 500 g ribljeg filea 1 jaje 40 g krušnih mrvica 1 šalica pire krumpira 4 mlada luka 2 žlice nasjeckanog peršina 1 žličica senfa 1 žumanjak 40 g brašna Umak od feta sira i limuna :  200 g feta sira 4 žlice grčkog jogurta 1 limun 1 režanj češnjaka vezica vlasca metvica maslinovo ulje Priprema: Riblje očišćene file ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu. Prebacite u zdjelu i pomiješajte s krumpirom, lukom, peršinom, senfom i žumanjkom. Začinite po želji. Žlicom oblikuj te kuglice, svaku riblju kuglicu uvaljajte u brašno, pa razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Zagrijte ulje u loncu na srednje j...

PALAČINKE OD TIKVICA S PILETINOM

Slika
Palačinke od tikvica s piletinom  Tko može odoljeti palačinkama? Omiljeni desert uz namaz od čokolade, punjenje od sira ili možda pekmez malo tko će odbiti. Možda je sada vrijeme da među svoje omiljene recepte dodate i slane palačinke s tikvicama i piletinom. Lako se pripremaju i jako su ukusne. Dobar tek! Palačinke od tikvica s piletinom  Sastojci: 2 srednje tikvice 3 jajeta oko 180 g brašna, po potrebi dodajte još malo 200 ml jogurta Sol, papar, češnjak, paprika, začinsko bilje po ukusu  200 g pilećeg filea  krem sir Priprema: Tikvice operite i izribajte na krupno, posolite i ostavite 10 minuta da puste višak vode pa ih dobro ocijedite. U većoj zdjeli umutite jaja, dodajte jogurt i brašno pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu. Dodajte začine: sol, papar, češnjak, papriku i začinsko bilje. Umiješajte tikvice u smjesu i po potrebi dodajte još brašna da smjesa ne bude previše tekuća.  Pecite palačinke na dobro zagrijanoj tavi s malo ulja, o...

ICE PLUNGE FACIAL - JAPANSKA METODA RASHLAĐIVANJA

Slika
Ice plunge facial - japanska metoda rashlađivanja  Ovaj brzinski tretman osvježava lice, zateže kožu i pruža osjećaj potpune budnosti, a sve što vam treba već imate kod kuće vodu, led i pet minuta vremena za sebe. Jednostavno rješenje je ono najbolje  Ova japanska metoda ljepote osvaja svijet jer podsjeća na ono što često zaboravljamo da su jednostavna rješenja često ona najbolja. Ice plunge facial vraća fokus na osnovno kontakt s tijelom, prisutnost i snagu prirode. Savršen je za jutarnje rituale jer ne samo da će vas ovaj tretman razbuditi već će vam kožu ostaviti svježom, sjajnom i spremnom za sve što dan donosi. Kako tretman napraviti kod kuće  Očistite lice od šminke, kreme ili SPF - a, koža mora biti čista. Posudu s vodom napunite ledom. Zaronite lice na 10 - 30 sekundi, a zatim se odmorite nekoliko sekundi i ponovite to još 3 - 5 minuta. Nakon tretmana nježno posušite lice tapkanjem i napravite kratku masažu ručnikom. Završite hidratacijom poput seruma ...

SUŠENE RAJČICE U MASLINOVOM ULJU

Slika
Sušene rajčice u maslinovom ulju  Napravite domaće sušene rajčice koje je jednostavno napraviti u pećnici, a po vlastitoj želji možete dodavati začine, kao što su češnjak, ružmarin i sl. Sušene rajčice možete jesti samostalno ili ih dodavati kao dodatak jelima zbog punijeg okusa.  Sušene rajčice u maslinovom ulju  Sastojci:  500 g rajčice maslinovo ulje češnjak sol Priprema : Pećnicu zagrijte na 100 supnjeva s ventilatorom. Rajčice dobro operite, narežite na tanke kolutiće, pa posložite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Malo posolite pa ih stavite u pećnicu i sušite oko 2-2 i pol sata. Povremeno provjerite rajččice i pazite da ne zagore. Ako želite samo sušene rajčice, ostavite ih da se ohlade bez ulja. Spremite ih u staklenku ili vrećicu na zatvaranje iz koje istisnite zrak. Ako ih želite dodatno začiniti i čuvati u ulju, u staklenku dodajte maslinovo ulje i sitno nasjeckajte češnjak, čuvajte u hladnjaku. Po želji možete dod...

PAUZA OD TRENINGA

Slika
Pauza od treninga  Kratka pauza od vježbanja, ako nije duža od dva tjedna može biti blagotvorna za zdravlje zbog regeneriranja tijela. Pauza od treninga ne znači pauzu od brige za tijelo  Ljeti se lako opustimo i u moru, ali i na tanjuru. Zato ne preskačite kvalitetne obroke i zapamtite da tijelo u pauzi od vježbanja treba laganu, ali hranjivu prehranu više povrća, voća, proteina i dovoljno vode. I da možete u more i nakon jela samo izbjegavajte prejedanje. Plivanje je zapravo i najbolja ljetna aktivnost jer ne traži dvoranu niti sprave, a nježno održava formu. Povratak u formu  Ako se s godišnjeg odmora vratite s nekoliko kilograma viška i bez daha na stepenicama nema panike. Bitno je postupno vratiti ritam i postaviti realna očekivanja. Počnite s laganim vježbama, povećavajte intenzitet postepeno i fokusirajte se na kontinuitet, a ne na savršenstvo. Zaključak  Ljeto je idealno vrijeme za reset i fizički i mentalni. Kratka pauza od vježbanja neće vas izb...

LJETNA TJESTENINA S JAGODAMA 🍓

Slika
Ljetna tjestenina s jagodama  Ovo je vrlo jednostavan recept, ali cijelim generacijama Poljaka, tanjur obične tjestenine preliven svježim umakom od jagoda vraća nostalgične uspomene. Ljetna tjestenina s jagodama  Sastojci: 1 šalica suhe tjestenine (140-160 g) 450 g svježih jagoda 3-4 žlice blagog meda; može se zamijeniti šećerom u prahu ili javorovim sirupom 6 žlica kiselog vrhnja (80 ml), može se zamijeniti gustim jogurtom ¼ žličice ekstrakta vanilije; po želji svježi listovi mente 1 žlica listića badema Priprema : Napunite posudu vodom, pokrijte poklopcem i zakuhajte. Dodajte prstohvat soli. Umiješajte tjesteninu i kuhajte otkriveno, prema uputama na pakiranju. Dok čekate, pripremite umak. Da biste provjerili je li tjestenina kuhana, probajte komad prije kraja kuhanja. Trebala bi biti mekana, ali i dalje čvrsta, kuhana 'al dente'. Ocijedite tjesteninu u cjedilu. Jagode temeljito isperite hladnom, tekućom vodom. Osušite papirnatim ručnikom. Ogulite ih, prerežite i...

JAPANSKA ROLADA S BOROVNICAMA

Slika
Japanska rolada s borovnicama  Borovnice su mnogima omiljeno šumsko voće, a kako je trenutno njihova sezona, pravo je vrijeme da ih konzumirate. Možete ih jesti svježe, smrznute, sa šlagom ili u roladi. Ukusna ljetna rolada s mochi tijestom oduševit će vas i one kojima je poslužite.  Japanska rolada s borovnicama  Sastojci: Za mochi tijesto: 320 g rižinog brašna 70 g šećera  360 ml mlijeka 80 ml vode 40 ml biljnog ulja  prstohvat soli  opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje  Krema: 200 g maslaca (omekšalog) 50 g šećera u prahu 350 g krem sira Za borovnice: 200 g borovnica (svježe ili smrznute) 30 g šećera  80 ml vode  10 g kukuruznog škroba 50 ml vode Priprema : Mochi tijesto: U posudi pomiješajte rižino brašno, šećer i sol. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju pa dobro izmiješajte da nema grudica. Smjesu prebacite u posudu pogodnu za kuhanje na pari. Kuhajte na pari 20-25 minuta i povremeno promiješajte. Tijesto će postati l...

TURŠIJA OD TIKVICA

Slika
Turšija od tikvica  Cijelo ljeto uživali smo u raznim jelima s tikvicama, a sada ih možete ukiseliti i uživati u njima cijelu jesen i zimu. Turšija od tikvica  Sastojci: 2 kg tikvica 2 glavice luka 50 g soli 700 ml octa za kiseljenje 40 g šećera 2 žličice sjemenki piskavice 1 žličica kurkume Priprema: Tikvice operite, osušite i narežite na tanke kolutove koje po potrebi možete prepoloviti. Isto učinite i s lukom. U plastičnoj posudi pomiješajte tikvice i luk, posolite i sve podlijte hladnom vodom. Ostaviti da odstoji oko 2 sata, zatim ocijedite i operite tikvice i luk. U velikom loncu zakuhajte ocat, šećer i kurkumu. Smjesu prelijte preko tikvica i luka i ostavite da odstoji 2 sata. Smjesu zatim ulijte u veći lonac i stavite na vatru. Kad sadržaj prokuha, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha još 5 minuta. Pripremljenu smjesu (povrće i tekućinu) prebacite u staklenke za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst mjesta, a zatim zatvorite staklenke....

HRSKAVI SENDVIČI S KOZICAMA

Slika
Hrskavi sendviči s kozicama  Za ljubitelje kozica i škampa predlažemo ukusne zalogaje koji se lako pripremaju a koje se može poslužiti kao predjelo ali i kao glavno jelo ugodnih ljetnih druženja oko stola. Hrskavi sendvič s kozicama  Sastojci: 450 g očišćenih repića kozica ili škampa, prerezane po dužini 4 mlada luka najseckana na sitne komadiće 3 žlice kapara 1 žličica ljuskica paprike malo soli ½ šalice aioli umaka ili domaće majoneze 4 kriške kruha maslinovo ulje svježi peršin, sitno nasjeckan 2 limuna, narezana na četvrtine Priprema: Pomiješajte kozice, luk, kapare, papričicu, sol i umak. Sve dobro prožmite. Na svaku krišku kruha nanesite 2 žlice umaka. Kozice i mješavinu posložite po cijeloj površini kruha, dobro pritisnite kako bi se svi sastojci povezali s kruhom. Ostavite do pola sata kako bi se pripremljene kriške kruha prožele sa svim sastojcima. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Zagrijte tavu uz dodatak malo maslinovog ulja te pecite svaku kr...

RIBLJI UŠTIPCI OD OSLIĆA

Slika
Riblji uštipci od oslića  Volite li male riblje zalogaje, one koji će biti savršeni uvod u gurmansko druženje oko stola, kao odlična ideja nameću se komadići ribe prženi u ukusnom hrskavom omotaču. Naš je odabir oslić čiji se okus odlično spaja s prežnim tijestom pa su ti riblji uštipci odličan odabir za velike i male. Riblji uštipci od oslića  Sastojci: 500 g oslića 2 dl mlijeka 2 jajeta češnjak u prahu mediteranske trave ulje sol Priprema: Filete narežite na sitnije komade i začinite mješavinom začina. Razmutite u zdjeli mlijeko, jaja, brašno, sol i malo češnjaka u prahu te umiješajte ujednačeno tijesto koje je gušće od onog za palačinke. Umačite u tijesto komade ribe te ih pržite s jedne i druge strane dok ne porumene pa ih vadite šupljikavom žlicom na papirnati ubrus. Poslužite uz svježu salatu. Pripremila: Ivana Matas