Postovi

DOMAĆI KISELI KRASTAVCI IZ HLADNJAKA

Slika
Domaći kiseli krastavci iz hladnjaka  Ako tražite brzu, jednostavnu i nevjerojatno ukusnu verziju domaćih kiselih krastavaca – ali bez kuhanja i konzerviranja – na pravom ste mjestu! Domaći kiseli krastavci iz hladnjaka  Sastojci: 5 manjih svježih krastavaca, tanko narezanih 1 veliki luk, prepolovljen i tanko narezan 1 žlica soli 2 žlice šećera 1 šalica leda u kockicama 350 ml bijelog octa 2 čajne žličice začinskog sjemena celera 1 čajna žličica sjemenki komorača, po želji 6 grančica kopra, ili više, po želji Priprema : Stavite krastavce i luk u veliku zdjelu. Pospite solju i šećerom. Dobro promiješajte, prekrijte kockicama leda i stavite u hladnjak na 2 sata. Pomiješajte ocat i sjemenke celera. Ocijedite krastavce i luk i sačuvajte 1 šalicu vode. Krastavce, luk i kopar složite dvije staklenke od litre. Dodajte većinu sačuvane vodu sa soli i šećerom u staklenke. Pritisnite drvenom žlicom da mjehurići zraka izađu, a zatim ulijte ostatak vode. Poklopite i s...

HRANA KOJU TREBAMO IZBJEGAVATI ZA VRIJEME MENSTRUACIJE

Slika
Hrana koju trebamo izbjegavati za vrijeme menstruacije  Menstruacija će samom svojom pojavom učiniti da se osjećamo lošije – naduto, bolno, prištavo, s manje samopouzdanja…pa zašto ju onda dodatno pogoršavati s ovim jelima i namirnicama? Slane stvari poput čipsa ili pomfrita Ukoliko ste netko tko pogotovo tijekom menstruacije ima problema s nadutošću, a jedete puno slane hrane, mogao bi to biti jedan od glavnih izvora vaših problema. Konzumiranje puno soli dovodi do zadržavanja vode, što onda rezultirati nadutošću. Slatko Iako biste najradije pojeli pola čokolade, zaustavite se nakon par kockica. U redu je pojesti krišku torte, red čokolade ili što god slatko vi voljeli, problem je kada ovakvih namirnica pojedete previše. One će učiniti da vam energija naglo skoči, ali i onda da isto tako naglo padne. Što će na kraju rezultirati time da se osjećate lošije, da vam se raspoloženje naglo promijeni i lakše ćete se naljutiti ili biti iživcirani. Jako ljut...

BRZI KOLAČ OD JABUKA I JOGURTA

Slika
Brzi kolač od jabuka i jogurta  Nekad su nam potrebni deserti koji ne zahtijevaju sate u kuhinji, a ipak donose onu domaću toplinu i miris svježe pečenog. Upravo takav je ovaj jednostavni kolač s jabukama – bez kompliciranih koraka, s namirnicama koje već imate kod kuće i s okusom koji podsjeća na bakin stol. Brzi kolač od jabuka i jogurta  Sastojci: 3 jabuke žlica limunovog soka 340 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo prstohvat soli pola žličice cimeta 250 g omekšalog maslaca 220 g šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 5 jaja 180 g jogurta Priprema : Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup obložite papirom za pečenje i premažite maslacem. Jabuke ogulite, narežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miješanje. Umiješajte smjesu od brašna i jogurt dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju lagano umiješajt...

10 RAZLOGA ZAŠTO NOKTI PUCAJU

Slika
10 razloga zašto nokti pucaju Jeste li ikada primijetili da vam se nokti listaju ili pucaju baš kad vam trebaju izgledati savršeno? Sigurno ste pomislili da je problem u zdravlju, no vrlo često pravi krivac krije se u navikama koje ponavljamo svaki dan. Prečesto perete ruke vrućom vodom Zvuči nevino, zar ne? Ali svaki put kad ruke zaronite u vruću vodu, skidate s noktiju prirodna ulja koja ih štite. Bez te zaštite nokti se isušuju, postaju mekani i na kraju jednostavno puknu. Pretjerujete s lakom i acetonom Znamo, lijep je osjećaj imati nalakirane nokte, ali ako ih stalno lakirate i skidate lak acetonom, nokti doslovno nemaju vremena disati. Aceton ih isušuje i stanjuje, pa svaki sloj laka postaje još jedan čavao u lijes čvrstih noktiju. Ne nosite rukavice kad čistite Svi ponekad samo na brzinu prebrišemo kuhinju bez rukavica, ali ti deterdženti nisu prijatelji noktiju. Kemikalije ih nagrizaju, a nakon par takvih čišćenja nokti postaju krhki i počinju se listati. Predugo ih...

BRZI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Slika
Brzi kolač sa šljivama  Sezona šljiva u punom je jeku. Iskoristite je i napravite ovaj ukusan, jednostavan i brz kolač s dodatkom ovog obožavanog voća u kojem se citrusne note spajaju s neodoljivom slatkoćom vanilije.   Brzi kolač sa šljivama  Sastojci: 4 jaja 15 dag šećera (kristal) 30 dag brašna 2 male žlice praška za pecivo 10 dag maslaca 10 velikih žlica mlijeka sok od 1 limuna 1 mala žlica ekstrakta vanilije ( ili 1 mahuna vanilije) 30 dag šljiva Priprema: Umiješajte prašak za pecivo u brašno i stavite na stranu. Maslac otopite na laganoj vatri. Šljive operite, raspolovite (ili raščetvorite, ovisno o želji) i obavezno odstranite koštice. Cijela jaja miksajte sa šećerom sve dok smjesa ne postane svijetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte maslac (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mlijeko. Nakon toga dodajte vaniliju. Ako ćete umjesto ekstrakta koristiti mahunu, razrežite je na pola i sastružite nožem iz nje sjemenke koje potom...

ZAŠTO JE MRKVA DOBRA? 🥕

Slika
Zašto je mrkva dobra? Mrkva je jedan od najčešćih gostiju na našim tanjurima – u juhama, salatama, varivima ili jednostavno svježa, kao hrskava grickalica. No, iza njezine narančaste boje krije se pravo bogatstvo hranjivih tvari i zdravstvenih dobrobiti. Vitamin A za dobar vid Mrkva je poznata kao 'prijatelj očiju'. Obiluje beta-karotenom, pigmentom koji tijelo pretvara u vitamin A. Taj vitamin ključan je za zdravlje vida, osobito noćnog, te pomaže u prevenciji degenerativnih bolesti oka poput mrene ili makularne degeneracije. Saveznik imuniteta Osim vitamina A, mrkva sadrži i vitamine C, K i B6, kao i kalij. Zajedno jačaju imunitet, podupiru zdravlje kostiju i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Čuvar srca i probave Vlakna iz mrkve povoljno djeluju na probavu, dok antioksidansi smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. Redovita konzumacija povezuje se i s nižim razinama 'lošeg' kolesterola. Prirodna ljepota iz korijena Mrkva nije korisna samo iznutr...

GUSTA PILEĆA JUHA S KUKURUZOM I HRSKAVOM PANCETOM 🌽

Slika
Gusta juha s kukuruzom i hrskavom pancetom  Kukuruz je mnogima omiljena poslastica kasnog ljeta i idealna baza za pripremu raznovrsnih jela. Jedno od njih je i gusta juha, a u ovom receptu obogaćena je mesom. U nastavku doznajte kako pripremiti kremasto jelo u kojem se spajaju kukuruz, piletina, krumpir i hrskava slanina. Gusta juha s kukuruzom i hrskavom pancetom  Sastojci: 6 trakica slanine 700 g pilećih prsa ili otkoštenih pilećih zabataka 240 g nasjeckanog luka 360 g kuhanih zrna kukuruza (ili iz konzerve) 120 g nasjeckanog celera 120 g oguljene i nasjeckane mrkve veći krumpir oguljen i narezan na kockice 1 i pol žličica timijana  360 ml pilećeg temeljca 180 ml vrhnja za kuhanje svježi peršin za posipanje Priprema: U većoj tavi popržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite je i ostavite sa strane za kasnije. Piletinu posolite i popaprite s obje strane, stavite je u tavu na mast od slanine i pecite po tri minute sa svake strane, samo da dobije boju, pa ...

ČOKOLADNE ENERGETSKE PLOČICE

Slika
Čokoladne energetske pločice  Sjajan desert može se napraviti u kratkom vremenu od relativno malo sastojaka i bez previše truda. Ova energetska pločica koja se često dijeli po društvenim mrežama, pravi je dokaz za to. Čokoladne energetske pločice  Sastojci: 300 g maslaca od kikirkija 200 g tamne čokolade 30 svježih datulja Priprema : Svježe datulje raspolovite, uklonite košticu i postavite rastvorene na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve datulje – slažite datulje jednu do drugu dok ne napravite kocku ili pravokutnik. Pokrijte datulje s drugim komadom papira za pečenje pa preko njih prođite nekoliko puta valjkom za tijesto kako biste ih izravnali i spojili. Uklonite papir s vrha datulja. Preko datulja premažite maslac od kikirikija – upotrijebiti možete glatki maslac ili onaj hrskavi, a preko svega prelijte rastopljenu tamnu čokoladu. Okus čokolade bit će izraženiji ako dodate nešto soli na vrh deserta. Po ...

TREBAMO LI ISKLJUČIVATI UREĐAJE IZ UTIČNICE KADA JE NEVRIJEME?

Slika
Trebamo li isključivati uređaje iz utičnice kada je nevrijeme? Kad počne grmljavinsko nevrijeme, većina nas odmah zatvori prozore, ali često se pitamo – treba li stvarno isključivati aparate iz struje? Iako se nekima to čini kao pretjerana mjera opreza, stručnjaci kažu da ima smisla. Munja može biti nepredvidiva, a posljedice često ozbiljne pa je dobro znati kako se možemo zaštititi. Zašto je munja opasna za naše uređaje? Svaki uređaj u kućanstvu izdržava određeno opterećenje napona. Tijekom nevremena, kada munja udari u blizini električnih vodova, dolazi do naglog skoka napona. Taj skok može uzrokovati kvar, topljenje osjetljivih dijelova ili čak zapaljenje uređaja. To znači da ponekad samo jedan udar groma može uništiti ono što ste godinama upotrebljavali. Isključivanje iz utičnica Najsigurniji način da spriječite štetu jest da jednostavno isključite aparate iz utičnica. Televizor, računalo, punjače i druge elektroničke uređaje svakako izvucite iz struje. Hladnjaci i zamr...

3 NAČINA KAKO OČISTITI NAJPRLJAVIJE BIJELE TENISICE

Slika
3 načina kako očistiti najprljavije bijele tenisice  Tko ih nosi, zna dobro koliko se lako bijele tenisice   zaprljaju, dovoljan je jedan izlazak po kiši, vožnja tramvajem ili šetnja gradom da na njima ostanu tragovi. Nakon nekoliko nošenja više nemaju onaj prvotni sjaj i djeluju staro. Najlakše ih je onda ubaciti ih u perilicu rublja, ali to se često pokaže kao loša odluka. Perilica može oštetiti ljepilo, deformirati tenisice ili ih jednostavno ne očistiti do kraja. Zato u nastavku donosimo tri jednostavna načina kako bijelim tenisicama vratiti život. Soda bikarbona, pasta za zube i deterdžent Stari recept koji spašava i najprljavije tenisice. U zdjelici pomiješajte žličicu sode bikarbone, malo bijele paste za zube i par kapi deterdženta za posuđe. Dobit ćete gustu pastu kojom, pomoću stare četkice za zube, lagano ribate zaprljana mjesta. Ostavite smjesu da malo odstoji na tenisici, a zatim sve prebrišite vlažnom krpicom. Rezultat su puno čišće, svježije...