BRUTTI MA BUONI - KEKSI OD 3 SASTOJKA
Brutti ma buoni -
keksi od tri sastojka
Brutti
ma buoni klasični su talijanski kolačići koji se u prijevodu nazivaju
„ružni, ali dobri“. Poznati su i kao mandorlati
di San Clement, a omiljeni su u Toskani. Za pripremu će
vam biti potrebni orašasti plodovi poput badema ili lješnjaka te šećer i
bjelanjci.
Brutti ma buoni
Sastojci:
- 170 g lješnjaka
- 150 g šećera
- 3 srednja jaja (samo bjelanjak)
Priprema:
1.
U sjeckalici ili
mlincu usitnite lješnjake i šećer dok ne dobijete teksturu sličnu pijesku.
Pazite da ne pretjerate s miješanjem kako ne biste dobili maslac od lješnjaka.
2. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
3.
Zagrijte smjesu od
lješnjaka i šećera u loncu na laganoj vatri. Dodajte trećinu istučenih
bjelanjaka u smjesu od lješnjaka i šećera te lagano umiješajte. Umiješajte i
preostale tučene bjelanjke dok se ne sjedini. Nastavite kuhati na laganoj vatri
dok se smjesa ne zgusne — to obično traje oko 30 minuta uz stalno miješanje.
4.
Zagrijte pećnicu na
150°C. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i istiskujte u hrpicama na lim
obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljan razmak između njih pa pecite
oko 30 minuta.
5. Prema želji kekse pospite mljevenim lješnjacima i/ili šećerom u
prahu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar