FRANCUSKI MESNI GULAŠ U CRVENOM VINU
Francuski
mesni gulaš u crvenom vinu
Na jugozapadu Francuske smjestila se povijesna regija Gaskonja, a koja
je ljubiteljima hrane poznata po odvažnim okusima i zemljanim notama. Upravo iz
nje potječe ovaj gulaš od junetine i korjenastog povrća.
Francuski mesni gulaš u crvenom vinu
Sastojci:
- 1,5 kg junetine
- 750 ml crvenog vina
- 500 ml mesnog temeljca
- 100 g špeka
- 60 ml brandyja
- 60 otkoštenih suhih šljiva
- 45 g brašna
- 2 mrkve
- 2 pastrnjaka
- 2 žlice pačje masti
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 luk
- grančice sviježeg timijana
- svježi peršin
- sol i papar po želji
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
135 Celzijeva stupnja.
2. Meso narežite na komade veličine oko 3-4 centimetara. Dobro ga
posušite papirnatim ručnikom. Posolite ga i popaprite po želji.
3.
Rastopite pačju mast u
loncu od lijevanog željeza poput dutch ovena i na njemu prepržite meso – pecite
ga oko četiri do pet minuta dok ne dobije lijepu smeđu koricu sa svih strana.
Nemojte pretrpavati lonac – radije pecite u više tura nego sve odjednom. Meso
stavite sa strane.
4.
Na preostaloj masnoći
popržite trakice špeka – pržite ih tri do četiri minute. Potom dodajte
nasjeckani luk, kolutiće mrkve i pastrnjaka i nastavite sve zajedno pirjati oko
tri minute. Posolite i popaprite povrće po želji.
5. Dodajte češnjak i brašno. Dobro promiješajte i pržite oko jedne
minute. Zatim podlijte lonac s brandijem i nastavite kuhati još jednu minutu.
6.
Ulijte u lonac vino,
mesni temeljac, nasjeckane šljive i timijan. Vratite u lonac i meso koje ste
prethodno popržili. Poklopite lonac i pustite da gulaš zavrije.
7. Prebacite lonac u zagrijanu pećnicu i kuhajte oko 2,5 do 3 sata
dok se sastojci ne sljube, a meso ne bude toliko mekano da se može rezati
vilicom. Poslužite sa svježim peršinom, kuhanim krumpirom ili kriškom svježeg
kruha. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar