ZAŠTO JESTI ŠIPAK?




Zašto jesti šipak?

 

Šipak je postao zvijezda anti-age scene zbog svojstava koja potiču dugovječnost. Naime, bogat je različitim vrstama polifenola, koji potencijalno djeluju kao antioksidansi, protuupalni i antikancerogeni agensi. Međutim, osim onoga što šipak sadrži, važan je način na koji tijelo koristi te sastojke za stvaranje postbiotika koji promiču dugovječnost. Jedan takav postbiotik, koji se stvara iz polifenola šipka, naziva se urolitin A, a istraživanja pokazuju da ima ključne prednosti za zdravo starenje.

 

 

 

Tajna šipka za dugovječnost

Nedavne studije otkrile su jednu od ključnih tajni šipka za zdravo starenje. Konzumacija polifenola iz šipka potiče proizvodnju spoja koji podržava dugovječnost, a naziva se urolitin A. Urolitin A aktivira poznati proces koji potiče zdravo starenje, nazvan mitofagija – prirodna obrana tijela koja sprječava razgradnju mitohondrija.

Kada se usmjerimo na prehranu za dobro zdravlje, oslanjamo se na zdrave mitohondrije koji pretvaraju hranu koju jedemo u energiju potrebnu tijelu. S vremenom mitohondriji postaju oštećeni, a mitofagija je proces kojim tijelo identificira i zamjenjuje oštećene mitohondrije novima, što pridonosi zdravom starenju. Nažalost, taj se proces s godinama usporava. Urolitin A pomaže time što stimulira mitofagiju i omogućuje tijelu da bolje koristi hranu koju jedemo.

 

 

Plod šipka ili sok šipka?

Plod šipka sadrži ružičaste sjemenke, košticu koja ih okružuje i koru. Polifenoli, uključujući antocijanine i flavonole, nalaze se u dijelovima šipka koji se obično konzumiraju. Kora, koja je bogata elagitaninima, može biti prilično gorka, što otežava njezinu svakodnevnu konzumaciju. Zato se neki odlučuju za sok od šipka, no važno je razumjeti da iako je on bogat polifenolima, ipak kora ploda ima veću ukupnu fenolnu aktivnost, ključnu za zdravstvene prednosti.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA