ZAŠTO JESTI ŠIPAK?
Zašto jesti šipak?
Šipak
je postao zvijezda anti-age scene zbog svojstava koja potiču dugovječnost.
Naime, bogat je različitim vrstama polifenola, koji potencijalno djeluju kao
antioksidansi, protuupalni i antikancerogeni agensi. Međutim, osim onoga što
šipak sadrži, važan je način na koji tijelo koristi te sastojke za stvaranje
postbiotika koji promiču dugovječnost. Jedan takav postbiotik, koji se stvara
iz polifenola šipka, naziva se urolitin A, a istraživanja pokazuju da ima
ključne prednosti za zdravo starenje.
Tajna šipka za dugovječnost
Nedavne studije otkrile su
jednu od ključnih tajni šipka za zdravo starenje. Konzumacija polifenola iz
šipka potiče proizvodnju spoja koji podržava dugovječnost, a naziva se urolitin
A. Urolitin A aktivira poznati proces koji potiče zdravo starenje, nazvan
mitofagija – prirodna obrana tijela koja sprječava razgradnju mitohondrija.
Kada se
usmjerimo na prehranu za dobro zdravlje, oslanjamo se na zdrave mitohondrije
koji pretvaraju hranu koju jedemo u energiju potrebnu tijelu. S vremenom
mitohondriji postaju oštećeni, a mitofagija je proces kojim tijelo identificira
i zamjenjuje oštećene mitohondrije novima, što pridonosi zdravom starenju.
Nažalost, taj se proces s godinama usporava. Urolitin A pomaže time što
stimulira mitofagiju i omogućuje tijelu da bolje koristi hranu koju jedemo.
Plod šipka ili sok šipka?
Plod šipka sadrži ružičaste
sjemenke, košticu koja ih okružuje i koru. Polifenoli, uključujući antocijanine
i flavonole, nalaze se u dijelovima šipka koji se obično konzumiraju. Kora,
koja je bogata elagitaninima, može biti prilično gorka, što otežava njezinu
svakodnevnu konzumaciju. Zato se neki odlučuju za sok od šipka, no važno je
razumjeti da iako je on bogat polifenolima, ipak kora ploda ima veću ukupnu
fenolnu aktivnost, ključnu za zdravstvene prednosti.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar