Postovi

TRADICIONALNA PAELLA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a5182/recept-za-tradicionalnu-paellu-s-morskim-plodovima.html TRADICIONALNA PAELLA  Sastojci: 3 žlice maslinova ulja  • 1 luk • 1 crvena paprika  • 2 žlice graška • 300 g riže • sol i papar  • 1/2 žličice šafran • 1 limenka pelata rajčice • 800 ml ribljeg temeljca  • 200 g škampa  • 500 g dagnji  • 1 svežanj peršina  • 1 limun Priprema: Pirjajte nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu i još kratko pirjajte.  Posolite, popaprite i začinite šafranom.  Vilicom usitnite pelate pa ih s tekućim dijelom dodajte riži.  Dobro promiješajte i podlijte ribljim temeljcem te kuhajte 40 minuta.  Potkraj kuhanja umiješajte grašak. Oprane škampe i očišćene dagnje u školjki stavite na paellu i kuhajte još 10 minuta.  Neotvorene školjke bacite .  Gotovu paellu pospite nasjeckanim peršinom i ukrasite kriškama limuna.

KOŠARICE OD JOGURTA I VOĆA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a5176/ledene-kosarice-od-grckog-jogurta-s-bobicastim-vocem-bez-pecenja.html KOŠARICE OD JOGURTA I VOĆA Sastojci: • 370 g grčkog jogurta  • 1 žličica ekstrakta vanilije  • med po želji  • borovnice  • maline • jagode Priprema: Pripremite silikonske kalupe za muffine, a u posudi pomiješajte grčki jogurt, ekstrakt vanilije i med po ukusu  Voće operite, a jagode narežite na manje komade.  U svaku košaricu stavite po dvije žlice jogurta, a voće rasporedite po vrhu. Stavite u zamrzivač na najmanje dva sata. Izvadite iz zamrzivača pa kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako biste lakše odvojili desert od silikonske košarice.  Poslužite odmah i uživajte.

JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a1509/Najbolja-juha-za-vrucine.html JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA Sastojci: • 2 velika krastavaca  • 250 ml jogurta • 2 češnja češnjaka  • 1 žlica limunova soka  • 1 žličica maslinova ulja  • peršin • kopar  • sol i papar  Priprema: Krastavac ogulite i narežite na sitne kocke. Češnjak nasjeckajte što sitnije. Stavite u blender, dodajte jogurt, limunov sok i maslinovo ulje, začinite po želji i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po želji možete dodati dvije - tri kockice leda da se dodatno ohladi. Ulijte u zdjelu i prije posluživanja pospite sitno nasjeckanim peršinom i koprom. Ako nećete odmah jesti ili vam dio ostane spremite juhu u hladnjak.

DŽIN TONIK SLADOLED

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a455/Dzin-tonik-sladoled.html DŽIN TONIK SLADOLED Sastojci: • 6 kolutića krastavaca  • 6 listića mente • 75 ml džina  • 250 ml tonija • 50 g šećera Priprema: Za pripremu sladoleda s okusom džin tonika potrebni su vam kalupi za sladoled i samo nekoliko minuta vremena. Kako biste pojačali aromu možete upotrijebiti tonik s okusom, dodati voće malina i borovnica ili se poigrati sa mentom i limunskom travom.

SOČNI ČOKOLADNI MUFFINI S VIŠNJAMA I KOKOSOM

Slika
https://amazonke.com/socni-cokoladni-muffini-s-visnjama-i-kokosom/ SOČNI ČOKOLADNI MUFFINI S VIŠNJAMA I KOKOSOM  Sastojci: • 250 g brašna  • 200 g šećera • 50 g kakaa u prahu  • 12 g praška za pecivo  • 1 jaje • 100 ml ulja  • 250 ml mlijeka  Za punjenje: • 50 g šećera  • 100 g kokosa  • 1 jaje • 14 višanja Priprema: Pomiješajte prosijano brašno, šećer, prosijani kakao, prašak za pecivo, jaje, ulje i malo mlijeka  Dobro promiješajte pa prelijte preostalim mlijekom. U drugoj zdjeli promiješajte šećer, kokos i jaje. Smjesu dobro promiješajte, stavite višnje pa smjesu oblikujte u kuglice.  U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i ulijte malo čokoladne smjese. Zatim stavite kuglicu kokosa s višnjama i malo pritisnite. Prelijte ostatkom čokoladne smjese.  Pecite 29 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 

SOČNA SALATA OD MLADOG KRUMPIRA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a3997/recept-za-saocnu-salatu-od-mladog-krumpira.html SOČNA SALATA OD MLADOG KRUMPIRA Sastojci: • 700 g mladih krumpira, opranih i očišćenih  • 2 mlada luka krupno nasjeckana  • 115 g majoneze • 1 limun korica i sok • 2 žlice maslinova ulja  • šaka svježe nasjeckanog začinskog bilja  • sol i papar  Priprema: Pripremite preljev tako da nasjeckani luk stavite u blender, dodajte majonezu, koricu i sok limuna pa miksajte uz postupno dodavanje maslinova ulja.  Glatku smjesu začinite sa soli i paprom.  Krumpire kuhajte u slanoj vodi.  Ocijedite ih i ostavite da se prohlade.  Svaki krumpir prerežite napola pa u zdjeli za pripremu salate prelijte s tri četvrtine preljeva i pažljivo promiješajte. Kušajte, začinite sa soli i paprom.  Ostavite da se potpuno ohladi te prije posluživanja dodajte ostatak preljeva i dio začinskog bilja.  Promiješajte pa dodajte ostatak nasjeckanog bilja i posluž...

TJESTENINA S PRŠUTOM I CVJETAČOM

Slika
https://amazonke.com/tjestenina-s-prsutom-i-cvjetacom/ TJESTENINA S PRŠUTOM I CVJETAČOM  Sastojci: • 300 g makarona • 60 g maslaca • 1 luk • 50 g glatkog brašna  • 750 ml mlijeka  • 1 žlica senfa  • 180 g naribanog parmezana  • 500 g cvjetače • nasjeckani peršin  • 6 kriški pršuta  • 220 g mozzarelle Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Kuhajte tjesteninu u loncu kipuće slane vode 8 do 9 minuta tako da bude al dente. Dobro ocijedite i vratite u lonac. U međuvremenu rastopite maslac u posebnoj posudi na srednje jakoj vatri.  Dodajte brašno i kuhajte uz miješanje 8 minuta. Dodajte brašno i kuhajte miješajući. Maknite posude s vatre i postupno umiješajte mlijeko dok se sve ne sjedini.  Vratite na srednju vatru i neprekidno miješajte dok smjesa ne prokuha i ne zgusne se.  Ugasite vatru pa umiješajte senf i parmezan.  Začinite. Tjestenini dodajte prije upola kuhanu cvjetaču i peršin, prelijte sve umakom od sira ...

CHEESECAKE NA ŠTAPIĆU

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a1510/Recept-za-cheesecake-na-stapicu.html CHEESECAKE NA ŠTAPIĆU Sastojci: Za tijesto: • 120 g šećera • 220 g maslaca  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 270 g brašna  • 1 čajna žličica soli • 1 jaje • 60 g kakaa Za nadjev: • 130 g maslaca  • 180 g šećera • 4 jaja • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 1 žlica limunova soka  • 520 g krem sira  • 220 ml jogurta  • 220 ml slatkog vrhnja  • 4 žlice suština • 30 g kakaa • 160 g bijele čokolade  • 160 g mliječne čokolade  • bobičasto i orašasto voće za ukras  Priprema: Miksajte maslac i jaje sa šećerom i vanilijom.  Zatim dodajte prosijano brašno i sol pa rukama umijesite prhko tijesto.  Tijesto podijelite na dva dijela i u jedan dodajte kakao. Pomiješajte i umijesite prhko tijesto.  U drugoj posudi miksajte maslac sa šećerom pa dodajte jaje, vaniliju, naribanu koricu limuna, krem sir, jogurt i slatko vrhnje.  Sve ...

KREMASTI SLADOLED OD ČOKOLADE

Slika
https://amazonke.com/kremasti-sladoled-od-cokolade/ KREMASTI SLADOLED OD ČOKOLADE  Sastojci: • 200 g tamne čokolade  • 5 žumanjaka  • 1/2 šalice šećera  • 500 ml mlijeka  Priprema: Tamnu čokoladu rastopite na pari.  Miksajte žumanjke i šećer. Nakon što ste dobro umutili žumanjke, polako dodajte mlijeko i miješajte.  Smjesu prebacite u manji lonac i dodajte otopljenu čokoladu.  Miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine, a zatim maknite s vatre prije nego što zavrije. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi i prebacite u smrznutu limenu posudu. Sve dobro izmiješajte i stavite u zamrzivač na 45 minuta. Već lagano stisnutu smjesu izvadite i brzo promiješajte te vratite u zamrzivač na još 45 minuta. Opet izvadite i ponovite postupak te vratite u zamrzivač i ostavite još sat i pol dok se potpuno ne stegne. Tako ćete izbjeći stvaranje kristalića leda i i dobiti ukusan kremasti sladoled. 

SLADOLED OD VIŠANJA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a1357/Recept-za-domaci-sladoled-od-visanja.html SLADOLED OD VIŠANJA Sastojci: • 350 g višanja • 300 ml jogurta • 250 ml hladnog mlijeka  • 250 g vrhnja za šlag u prahu • 100 g šećera Priprema: Višnje dobro operite i izvadite im koštice. Stavite ih u blender, dodajte šećer, jogurt i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.  U hladno mlijeko dodajte šlag pa mikserom umutite čvrst snijeg.  Pomiješajte sa smjesom od višanja i još jednom miksajte da se sve dobro sjedini.  Smjesu ulijte u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite sladoled, malo ga promiješajte i vratite u ledenicu na još dva sata. Po želji poslužite uz svježe višnje, prelijte sirupom od višanja ili naribajte čokoladu.