Preskoči na glavni sadržaj

Piletina u kremastom umaku od karameliziranog luka i ementalera






Piletina u kremastom umaku od karameliziranog luka i ementalera

Ako tražite jelo koje spaja bogatstvo okusa i jednostavnu pripremu, ovo je pravi izbor za vas. Karamelizirani luk, kremasti umak i rastopljeni ementaler čine ovu piletinu savršenim obrokom koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Idealan je za užurbane dane kada želite brzo pripremiti ukusnu večeru za dvoje ili više osoba.

Sastojci:

  • 4 žlice maslaca
  • 500 g pilećih prsa (narezana na manje filete ili komade)
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 2 srednja luka (narezana na tanke trakice)
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 žličica sušenog timijana (ili 1 grančica svježeg)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (za dodatnu kremastost, opcionalno)
  • 100 g ementalera (naribanog)

Priprema:

  1. U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslaca i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
  2. Posolite i popaprite pileće filete te ih pecite 4-5 minuta sa svake strane dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite piletinu na tanjur i pokrijte da ostane topla.
  3. U istoj tavi otopite preostale 2 žlice maslaca. Dodajte luk i smeđi šećer te pirjajte na srednje laganoj vatri uz često miješanje dok luk ne postane mekan i karameliziran, oko 15 minuta.
  4. Umiješajte brašno u karamelizirani luk i kratko ga prepržite (oko 1-2 minute).
  5. Polako ulijte goveđi temeljac uz neprestano miješanje kako biste dobili glatki umak. Dodajte Worcestershire umak, timijan i po želji vrhnje za kuhanje.
  6. Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru na lagano i kuhajte 5-7 minuta dok se meso ne prožme okusima i umak ne zgusne.
  7. Pospite naribani ementaler po piletini, poklopite tavu i pustite da se sir otopi (oko 2-3 minute).
Piletina u kremastom umaku

Foto: Canva

Savjet za serviranje:

Poslužite uz pire krumpir, tjesteninu ili svježi hrskavi kruh kako biste uživali u bogatom umaku. Uz to, dodajte zelenu salatu ili povrće po izboru za potpuni obrok.

Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe