Piletina u kremastom umaku od karameliziranog luka i ementalera
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Piletina u kremastom umaku od karameliziranog luka i ementalera
Sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 500 g pilećih prsa (narezana na manje filete ili komade)
- 1,5 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 2 srednja luka (narezana na tanke trakice)
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice oštrog brašna
- 200 ml goveđeg temeljca
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 žličica sušenog timijana (ili 1 grančica svježeg)
- 100 ml vrhnja za kuhanje (za dodatnu kremastost, opcionalno)
- 100 g ementalera (naribanog)
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslaca i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Posolite i popaprite pileće filete te ih pecite 4-5 minuta sa svake strane dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite piletinu na tanjur i pokrijte da ostane topla.
- U istoj tavi otopite preostale 2 žlice maslaca. Dodajte luk i smeđi šećer te pirjajte na srednje laganoj vatri uz često miješanje dok luk ne postane mekan i karameliziran, oko 15 minuta.
- Umiješajte brašno u karamelizirani luk i kratko ga prepržite (oko 1-2 minute).
- Polako ulijte goveđi temeljac uz neprestano miješanje kako biste dobili glatki umak. Dodajte Worcestershire umak, timijan i po želji vrhnje za kuhanje.
- Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru na lagano i kuhajte 5-7 minuta dok se meso ne prožme okusima i umak ne zgusne.
- Pospite naribani ementaler po piletini, poklopite tavu i pustite da se sir otopi (oko 2-3 minute).
Foto: Canva
Savjet za serviranje:
Poslužite uz pire krumpir, tjesteninu ili svježi hrskavi kruh kako biste uživali u bogatom umaku. Uz to, dodajte zelenu salatu ili povrće po izboru za potpuni obrok.
Dobar tek!
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar