Kako smanjiti bacanje hrane i što s ostacima?




Kako smanjiti bacanje hrane i što s ostacima?

 

 

Bacanje hrane izuzetno je veliki globalni problem koji negativno utječe na Zemlju. Kada se govori o bacanju ili rasipanju hrane, misli se na hranu koja je prikladna za konzumaciju, ali se svjesno odbacuje. Proizvodnja hrane sama po sebi (zbog iskorištavanja resursa i emitiranja stakleničkih plinova) ima veliki učinak na Zemlju. Ovaj negativni ekološki učinak povećava se kada se hrana baca, umjesto konzumira.

 

 

 

Koliko se hrane baca u svijetu?

 

Procjenjuje se da se globalno baci gotovo 1/3 hrane proizvedene u svrhu ljudske konzumacije, što čini oko 1,3 milijardi tona bačene hrane godišnje. Procjenjuje se da se od tog broja unutar Europske unije godišnje baci oko 88 milijuna tona hrane.

Rasipanje hrane je etički upitno ponašanje s obzirom na broj pothranjenih ljudi u svijetu. Osim toga, bacanje hrane predstavlja i opasnost za Zemlju. Proizvodnja hrane zahtijeva iznimno mnogo resursa, stoga su s proizvodnjom hrane povezani negativni ekološki učinci, kao što su:

  • erozija tla
  • deforestacija
  • zagađenje vode i tla.

 

Prilikom proizvodnje, pakiranja i transporta hrane, kao i upravljanja bačene hrane emitiraju se staklenički plinovi, koji doprinose klimatskim promjenama i predstavljaju opasnost za Zemlju i nas same.

 

 

 

Zašto ljudi bacaju hranu?

 

Istraživanja su pokazala da postoje brojni faktori koji utječu na to hoće li ljudi bacati hranu ili ne, stoga postoje i brojni razlozi zašto ljudi bacaju hranu. Neki od faktora koji su povezani s bacanjem hrane su:

  • svijest o problemu
  • percipirane socijalne norme
  • stavovi i vrijednosti
  • motivacija
  • znanje i vještine
  • navike.

 

Bacanje hrane često je povezano s nedostatkom svijesti o količini bačene hrane te nerazumijevanjem negativnih ekoloških učinaka koje bacanje hrane ima. Osim toga, bacanje hrane povezano je s određenim ustaljenim rutinama kućanstva. Može biti odraz manjka planiranja, a ponekad i manjka znanja o načinima na koje se hrana može iskoristiti.

 

 

 

Kako smanjiti bacanje hrane?

 

Pored lanaca opskrbe hrane, privatna kućanstva predstavljaju ključni dio smanjenja bacanja hrane. To znači da nisu odgovorne samo velike kompanije i organizacija proizvodnje i transporta hrane, već da je svatko od nas odgovoran i doprinosi bacanju hrane i posljedicama koje slijede iz toga.

 

Kao završni dio hranidbenog lanca, kada bacamo hranu, sva energija i resursi iskorišteni na početku hranidbenog lanca (prilikom proizvodnje) iskorišteni su bez razloga.

Postoje različiti koraci povezani s hranom unutar kućanstva prilikom kojih se može utjecati na smanjenje bacanja hrane:

  • planiranje
  • kupovina hrane
  • pohranjivanje hrane
  • priprema hrane
  • konzumacija
  • prenamjena ostataka.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe