Kapuska - gulaš od kupusa i mljevenog mesa
Kapuska – gulaš od kupusa i mljevenog mesa
Gulaš
od kupusa i mljevenog mesa (junetine ili janjetine) u Turskoj ćete pronaći pod nazivom kapuska, a prepoznatljivu aromu daju
mu mirisni začini. Ovisno o kuharu, gulaš će mirisati na kumin,
korijandar, mljevenu papriku ili metvicu – a začine je najbolje prilagoditi
vlastitom ukusu.
Kapuska – gulaš od kupusa i mljevenog mesa
Sastojci:
- 250 g mljevene junetine ili
janjetine
- 1 srednja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žlica paste od crvene paprike
- 2 žličice soli
- ½ žličice svježe mljevenog
crnog papra
- 1 žličica sušene metvice
- 1 žličica čili pahuljica
(prilagodite ukusu)
- 100 g bulgura
- 750 g kupusa
- peršin za ukrašavanje
- 800 ml povrtnog temeljca ili
vode
Umak od jogurta:
- 250 ml jogurta
- 50 ml vrhnja
- 1 žličica nasjeckanog vlasca
- ¼ žličice soli
Priprema:
1.
Kupus prepolovite.
2.
Stavite ravnu stranu kupusa na radnu plohu
prema dolje i ponovno prepolovite.
3.
Preokrenite četvrtine i prerežite dijagonalno
te uklonite jezgru.
4. Zagrijte malo ulja u loncu pa dodajte meso i pržite ga dok ne
porumeni miješajući.
5. Zatim dodajte sjeckani
luk i češnjak.
6. Kratko pržite pa dodajte pastu od rajčice, pastu od crvene
paprike, pahuljice čilija, svježe mljeveni crni papar, sušenu metvicu i sol.
7. Promiješajte i kuhajte
minutu.
8. Dodajte kupus, bulgur i
dio povrtnog temeljca ili vode.
9. Poklopite i lagano
pirjajte, povremeno miješajući i dolijevajući još tekućine prema potrebi, sat i
pol ili dok kupus ne omekša.
10.
Kušajte i ako treba
dodajte malo soli i papra.
11. Pomiješajte jogurt, vrhnje sol i vlasac.
12. Izvadite gulaš u tanjure
pa ukrasite umakom od jogurta i peršinom.
Primjedbe
Objavi komentar