Bilo kuda, perec svuda
Bilo kuda perec svuda
Pereci nisu nastali u Njemačkoj već ih je prvi
napravio talijanski redovnik kao nagradu za djecu koja su učila molitve.
Tako je nastao njihov oblik koji podsjeća na prekrižene ruke ispred prsa,
kao za vrijeme molitve.
Slani pereci
Sastojci:
·
150 ml tople vode
·
500 g brašna
·
1 vrećica suhog kvasca
·
1 jaje
·
3 žlice ulja
·
1 čajna žličica soli
·
1 žličica šećera
·
1 žlica sode bikarbone
Priprema:
1.
Pomiješajte toplu vodu, sol i šećer.
2.
Dodajte
kvasac i ostavite stajati 5 minuta dok se kvasac ne aktivira.
3.
Dodajte
brašno i 2 žlice ulja i dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto.
4.
Premažite ga preostalom žlicom ulja.
5.
Zdjelu
pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko sat vremena.
6.
Zagrijte
pećnicu na 230 stupnjeva.
7.
Tijesto izrežite na 8 dijelova i razvaljajte u
tanke štapiće, dva kraja uvijte u oblik pereca.
8.
Dodajte
sodu bikarbonu u dublji lonac vode i pustite da zavrije.
9.
Svaki
perec kuhajte pola minute.
10. Perece stavite na pleh, premažite ih
razmućenim jajetom i pospite solju.
11. Pecite ih 10-15 minuta, dok ne porumene.
Primjedbe
Objavi komentar