Rižoto od škampa i tikvica
Rižoto od škampa i tikvica
Rižoto
je prefino i relativno brzo gotovo jelo koje može ispasti savršeno ako pazite
na par detalja. Kao prvo, birajte rižu za rižoto, dakle onu kratkog zrna. Kako
ćete postići da je kremasta, a ne prekuhana? Kada izgubi skoro svu vodu, a još
je 'pod zub', miješajte je i dolijevajte još vode po potrebi, a pri kraju
umiješajte malo maslaca ili topljenog sira.
Rižoto od škampa i tikvica
Sastojci:
- 300 g riže
- 300 g očišćenih repova škampa
- jedna tikvica
- jedan češanj češnjaka
- riblji temeljac
- 50 g maslaca
- maslinovo ulje
- 1,5 dl bijelog vina
- listići peršina
- sol, papar
Priprema:
1.
Ulijte u lonac oko decilitar maslinova ulja i
zagrijte ga na laganoj vatri.
2.
Ubacite
nasjeckani češnjak, samo da zamiriši, pa ga izvadite.
3.
Na ulje dodajte rižu pa prvo u dva navrata
podlijte ribljim temeljcem.
4.
Zatim dodajte repove škampa.
5.
Zalijte
vinom pa čim ispari nastavite podlijevati s još temeljca.
6.
U drugu tavu ulijte još maslinova ulja.
7.
Tikvice
narežite na tanke rezance, pa ih bacite na to ulje s još pokojim repom škampa.
8.
Skinite
rižoto s vatre, dodajte maslac, sol, papar i peršin.
9.
Pustite da odstoji koju minutu, pa na vrh
dodajte tikvice koje su se hrskavo ispekle i zapečene repiće.
Primjedbe
Objavi komentar