Pastina ili penicilin juha
Pastina ili penicilin juha
Talijani je zovu
‘penicilin juha ‘ ili pastina. Prilično se često priprema u njihovim domovima
zimi kad je imunitetu potreban dodatan boost,
a za ovu se juhu vjeruje da upravo to pruža. Puna je vitamina zbog povrća kojim
obiluje, a i zgodna je za pripremu jer se sve kuha u jednom loncu, treba vam
samo 30 minuta, a i odličan je comfort
food. Dobar tek!
Pastina ili penicilin
juha
Sastojci:
- pastina
(vrsta sitne tjestenine)
- luk
- mrkva
- celer
- češnjak
- temeljac
od pilećih kostiju
- kurkuma
- sol
- mljeveni
papar
- maslac
- parmezan
- jaje
- svježi
peršin
- limun
Priprema:
1.
Najprije nasjeckajte
povrće i dinstajte luk, mrkvu, češnjak i celer na malo maslaca dok ne omekšaju.
2.
Nakon što povrće počne
omekšavati, dodajte temeljac od pilećih kostiju (pun je cinka i smanjuje upalne
procese), kurkumu, sol i papar.
3.
Kurkuma se dodaje zbog
svojih protuupalnih svojstava, a svježe mljeveni papar omogućava tijelu da je
bolje apsorbira.
4.
Nastavite kuhati juhu dok ne počne lagano
vriti.
5.
Dodajte pastinu (a
možete i orzo ako ga imate pri ruci) i kuhajte dok ne bude al dente.
6.
Maknite s vatre i umiješajte parmezan i
dodatni maslac.
7.
Za dodatnu dozu proteina
i kremoznost, možete dodati jaje.
8.
Dobro ga izmiješajte prije nego ga dodate u
juhu, a zatim ga polako umiješajte dok neprekidno miješate pastinu.
9.
Dodajte malo svježeg
peršina (pun je vitamina i minerala) i iscijedite malo limuna (za dodatak
vitamina C) te uživajte!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar