Palačinke Baghrir
Palačinke Baghrir
Baghrir je ime marokanskih palačinki
koje se rade od sitno mljevenoga griza, a karakterizira ih mekana i pomalo
spužvasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune
rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štoviše, neki ih nazivaju i palačinkama s tisuću rupica.
Palačinke
Baghrir
Sastojci:
- 750 ml tople vode
- 250 g fino mljevenoga griza
- 100 g brašna
- 2 čajne žličice praška za
pecivo
- 1 žlica suhoga kvasca
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
Priprema:
1.
U zdjeli pomiješajte
suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
2. U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac.
3. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne
dobijete jednoličnu smjesu.
4. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za
palačinke.
5.
Prekrijte smjesu
plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok
vrh smjese ne postane pjenast.
6.
Prebacite po jednu
šeflju (kutlaču, kaciol) smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom.
7.
Nemojte
smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već
pustite da sama formira svoj oblik.
8.
Pecite palačinke oko
dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha.
9.
Nemojte okretati
palačinku.
10. Prebacite palačinku na tanjur i ponavljajte postupak dok ne
potrošite svu smjesu.
11. Poslužite s malo meda.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar