Preskoči na glavni sadržaj

Mongolska govedina






Mongolska govedina: Savršena kombinacija okusa i tekstura

Iako naziv može zavarati, mongolska govedina nije tradicionalno jelo iz Mongolije, već popularni klasik azijske kuhinje koji potječe iz kinesko-američkih restorana. Ovo jelo spaja sočnu govedinu i povrće u bogatom umaku koji osvaja svakim zalogajem. Jednostavna priprema i intenzivni okusi čine ga idealnim za brzi, ali impresivni ručak ili večeru.

Mongolska govedina

Sastojci:

  • 500 g tanko narezane govedine (najbolje biftek ili ramstek)
  • 3 žlice soja umaka (tamni za intenzivniji okus)
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica kukuruznog škroba (gustina)
  • 1 srednji luk, narezan na trakice
  • 1 velika mrkva, narezana na tanke štapiće
  • 100 g shiitake gljiva (ili šampinjona), narezanih na kriške
  • 2-3 mlada luka, narezana na kolutiće
  • 2 žlice ulja za prženje (npr. sezamovo ili suncokretovo)
  • 1 žlica smeđeg šećera ili meda
  • 100 ml goveđeg temeljca (za dodatnu dubinu okusa)
Mongolska govedina

Foto: Canva

Priprema:

  1. Marinada:
    • U posudi pomiješajte govedinu, soja umak, rižin ocat, đumbir, češnjak i kukuruzni škrob. Ostavite da se marinira najmanje 30 minuta u hladnjaku.
  2. Priprema povrća:
    • Narežite povrće na trakice ili kriške prema navedenom. Mladi luk ostavite sa strane jer se dodaje na kraju.
  3. Prženje povrća:
    • Zagrijte wok ili veću tavu na jakoj vatri. Dodajte žlicu ulja i pržite povrće (luk, mrkvu, gljive) 2-3 minute dok ne omekša, ali zadrži hrskavost. Izvadite povrće iz tave i ostavite sa strane.
  4. Prženje mesa:
    • U istu tavu dodajte još malo ulja. Pržite mariniranu govedinu u tankim slojevima 2-3 minute, dok ne dobije zlatnu boju.
  5. Finalni korak:
    • Vratite povrće u tavu s govedinom. Dodajte smeđi šećer (ili med) i goveđi temeljac te sve dobro promiješajte. Propržite još minutu dok se sastojci ne sjedine i umak lagano ne zgusne.
  6. Serviranje:
    • Poslužite vruće, posuto svježim mladim lukom, uz prilog od kuhanog jasmin riže ili rižinih rezanaca.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe