Kitnkez ili sir od dunja
Kitnkez ili sir od dunja
U
prošlosti je bio popularan takozvani sir
od dunje, žele slastica koju su naše bake jele uz
kavu, a zvali su ga i kitnkez,
kitnikez ili kotonjada. Naziv je germanskog porijekla gdje
Quittenkäse znači sir od dunja.
Kitnkez ili sir od dunja
Sastojci:
·
1 kg dunja
·
800 g šećera
·
1 limun
Priprema:
1.
U blenderu izmiksajte dunje, vodu i limunov
sok.
2.
Dobivenu smjesu izlijte u lonac i dodajte
šećer.
3.
Kuhajte dok se ne zgusne uz povremeno miješanje
oko 2 sata.
4.
Smjesa
treba biti čvršća od pekmeza.
5.
Nauljiti
kalup za kuglof, pa izliti smjesu.
6.
Ostaviti
da se dobro ohladi.
7.
Izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u
prahu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar