Kitnkez ili sir od dunja





Kitnkez ili sir od dunja

 

 

U prošlosti je bio popularan takozvani sir od dunje, žele slastica koju su naše bake jele uz kavu, a zvali su ga i kitnkez, kitnikez ili kotonjada. Naziv je germanskog porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja.

 

 

 

Kitnkez ili sir od dunja

 

Sastojci:

 

·        1 kg dunja

·        800 g šećera

·        1 limun

 

 

 

Priprema:

 

1.      U blenderu izmiksajte dunje, vodu i limunov sok.

 

2.      Dobivenu smjesu izlijte u lonac i dodajte šećer.

 

3.      Kuhajte dok se ne zgusne uz povremeno miješanje oko 2 sata.

 

4.       Smjesa treba biti čvršća od pekmeza.

 

5.       Nauljiti kalup za kuglof, pa izliti smjesu.

 

6.       Ostaviti da se dobro ohladi.

 

7.      Izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe