Pileće okruglice s parmezanom u kremastom umaku
Pileće okruglice s parmezanom u kremastom umaku
Pileće
okruglice s parmezanom u kremastom umaku sa špinatom vrlo su ukusno jelo koje se
vrlo jednostavno priprema, pa ako tražite novo kremasto jelo za kućni meni,
dajte im šansu. Smjesu za pileće okruglice napravit ćete lako, a kako se one ne
prže, nego peku u pećnici, kuhinja vam neće ostati masna. Dok se okruglice
peku, taman stignete napraviti jednostavan umak, a jelo će odlično nadopuniti
tjestenina ili pire od krumpira.
Pileće okruglice s parmezanom u kremastom umaku
Sastojci:
- 4 češnja češnjaka, podijeljeno
- 1/2 vezice peršina
- 60 g ribanog parmezana, plus za
posluživanje
- 60 g panko mrvica
- 240 ml laganog vrhnja za
kuhanja (s 10 % mliječne masti)
- 1 veliko jaje
- 2 čajne žličice soli,
podijeljeno
- 1/2 čajne žličice luka u prahu
- 1/4 čajne žličice svježe
mljevenog crnog papra
- 680 g mljevene piletine
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 čajna žličica mješavine
talijanskih začina
- 1/4 čajne žličice ljute paprike
- 360 ml pilećeg temeljca
- 115 g mladog špinata
Priprema:
1.
Postavite rešetku u
gornju trećinu pećnice.
2.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
3.
Obrubljeni lim za pečenje obložite papirom za
pečenje.
4. Sameljite 4 češnja češnjaka.
5. Sitno nasjeckajte peršin i naribajte parmezan.
6.
U zdjeli pomiješate
pola količine češnjaka, pola parmezana i sav peršin, panko mrvice, četvrtinu
vrhnja za kuhanje, jaje, žličicu i pol soli, luk u prahu i crni papar.
7.
Dobro izmiješajte.
8.
Dodajte mljevenu piletinu i kratko
promiješajte da se smjesa sjedini.
9. Grabite smjesu u porcijama od 2 žlice i vlažnim
je dlanovima oblikujte u kuglice.
10.
Poslažite okruglice u
lim za pečenje i pecite ih od 12 do 15 minuta.
11.
Kad su mesne okruglice gotove, uključite
ventilator i ostavite ih još 2 do 3 minute u pećnici da dobiju boju.
12. Dok se okruglice peku, napravite umak.
13. U tavi, na srednje jakoj
vatri, otopite maslac.
14. Dodajte preostali češnjak, 2 žlice brašna, žličicu talijanskih
začina, pahuljice crvene paprike i preostalu sol.
15. Kuhajte uz stalno miješanje pola minute.
16.
Dodajte preostalo
vrhnje i temeljac, promiješajte i pustite da zakuha.
17.
Smanjite vatru i kuhajte, povremeno
miješajući, dok se umak malo ne zgusne, 4 do 5 minuta.
18.
Dodajte špinat i preostali parmezan u umak i
miješajte dok špinat ne počne venuti, oko 30 sekundi.
19. Prebacite mesne okruglice u umak i lagano promiješajte.
20. Poslužite uz tjesteninu ili pire od krumpira i s još parmezana.
Primjedbe
Objavi komentar