Palenta s gljivama, kestenima i sirom
Palenta s gljivama, kestenima i sirom
Palenta, pura ili žganci jedno je od onih jednostavnih jela koja su često jeli naši preci. Radi se od kukuruznog brašna, a ova žitarica tijelu daje energiju. Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palente kojoj je potrebno samo da se kuha.
Palenta s gljivama, kestenima i sirom
Sastojci:
·
250 g šampinjona
·
2 žličice maslinovog ulja
·
1 češanj češnjaka
·
1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi
·
100 g kuhanog kestena
·
100 ml punomasnog mleka
·
100 g palente
·
30 g maslaca
·
25 g parmezana
·
100 g tvrdog sira
Priprema:
1.
Šampinjone popržite oko tri minute, uz
povremeno miješanje.
2.
Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak,
ružmarin i kestenje.
3.
Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne
zamiriše.
4.
Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da
se ohladi 10 minuta.
5.
Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i
prstohvatom soli i pustite da zavrije.
6.
Smanjite
vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno
miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude.
7.
Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te
začinite.
8.
Pospite
preostalim sirom.
9.
Začinite smjesu s gljivama, zatim je
žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.
Primjedbe
Objavi komentar