Palenta s gljivama, kestenima i sirom






Palenta s gljivama, kestenima i sirom

 

 

 

Palenta, pura ili žganci jedno je od onih jednostavnih jela koja su često jeli naši preci. Radi se od kukuruznog brašna, a ova žitarica tijelu daje energiju. Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palente kojoj je potrebno samo da se kuha.

 

 

Palenta s gljivama, kestenima i sirom

 

 

Sastojci:

 

·       250 g šampinjona

·       2 žličice maslinovog ulja

·       1 češanj češnjaka

·       1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi

·       100 g kuhanog kestena

·       100 ml punomasnog mleka

·       100 g palente

·       30 g maslaca

·       25 g parmezana

·       100 g tvrdog sira

 

 

Priprema:

 

1.    Šampinjone popržite oko tri minute, uz povremeno miješanje.

 

2.    Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak, ružmarin i kestenje.

 

3.    Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne zamiriše. 

 

4.    Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da se ohladi 10 minuta.

 

5.    Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije.

 

6.     Smanjite vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude.

 

7.    Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite.

 

8.     Pospite preostalim sirom.

 

9.     Začinite smjesu s gljivama, zatim je žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe