Postovi

SCHWARZWALD KEKSI

Slika
Schwarzwald keksi  Ako volite prhke, mirisne i raskošno punjene kekse, ovi Schwarzwald keksi mogli bi postati vaše novo omiljeno blagdansko otkriće. Schwarzwald keksi  Sastojci: tijesto: 320 g glatkog brašna 200 g maslaca (ili margarina), sobne temperature 100 g šećera u prahu 1 jaje (M) 1 vanilin šećer mali prstohvat soli 1 žlica kakaa (nije potrebno dodati punu žlicu) ganache od bijele čokolade: 200 g bijele čokolade (ili kuverture) 200 ml slatkog vrhnja (podijeljeno 100 + 100 ml) voćni sloj: 300 g pekmeza ili želea od višanja čokoladna glazura: 150 g mliječne ili tamne čokolade 50 g maslaca sitno sjeckana čokolada za dekoraciju (po želji) Pripremila: Ivana Matas 

MINI BANANA PALAČINKE 🍌

Slika
Mini banana palačinke  Mini banana palačinke su onaj tip malog, toplog zadovoljstva koje djeluje potpuno spontano, a zapravo se savršeno uklapa u ritam svakodnevice. To su zalogaji koji spajaju ugodu doručka kod kuće, miris rastopljenog maslaca i slatkoću banana. Sve u obliku koji se jede  s nogu , uz kavu, uz seriju ili dok se spremate za novi dan. Mini banana palačinke  Sastojci: 4 zrele banane (nasjeckane na kolutiće debljine oko 1 cm) 1 šalica mlijeka (biljno ili obično) 2 žlice javorovog sirupa ili meda 1 žličica ekstrakta vanilije ½ žličice cimeta 2 žličice praška za pecivo 1 šalica brašna (po želji može bezglutensko) maslac za pečenje Priprema: U zdjeli pomiješajte mlijeko, sirup/med, vaniliju i cimet. Dodajte prašak za pecivo i brašno – miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Svaki kolutić banane umočite u tijesto tako da bude ravnomjerno obložen. Na zagrijanu tavu dodajte malo maslaca, pa pržite palačinkice sa svake strane dok ne porumene. Po želji ...

SOČNI KRUH OD BUNDEVE S KOMADIĆIMA ČOKOLADE 🍫

Slika
Sočni kruh od bundeve s komadićima čokolade  Ovaj desert spaja najbolje od oba svijeta: nježnu teksturu pirea od bundeve i bogatu slatkoću otopljene čokolade. Ako tražite savršeni jesenski kolač koji miriše na toplinu, začine i dom – upravo ste ga pronašli. Ovaj sočni kruh od bundeve spaja najbolje od oba svijeta: nježnu teksturu pirea od bundeve i bogatu slatkoću otopljene čokolade. Idealan je uz jutarnju kavu, popodnevni čaj ili kao desert nakon večere. Sočni kruh od bundeve s komadićima čokolade  Sastojci: 1 i ¾ šalice pšeničnog brašna (može i pola integralnog) 1 šalica šećera ½ šalice tamnog smeđeg šećera 1 žličica sode bikarbone ½ žličice soli 2 žličice cimeta ¼ žličice muškatnog oraščića 2 jaja 400 g (1 limenka) pirea od bundeve ½ šalice otopljenog kokosovog ulja (ili maslaca) 1 žličica ekstrakta vanilije 2 šalice čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane tamne čokolade Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 ° C  i obložite kalup za kruh (9×25 cm) papi...

JEDNOSTAVNI KORACI ZA VRAĆANJE SJAJA PARKETU

Slika
Jednostavni koraci za vraćanje sjaja parketu Uz nekoliko pravih poteza, vaši se drveni podovi mogu brzo osvježiti i vratiti u izvorni sjaj. Drveni podovi uvijek unose toplinu i eleganciju u prostor, ali s vremenom mogu izgubiti sjaj zbog ogrebotina, prljavštine ili pogrešnih sredstava za čišćenje. Srećom, nije uvijek potrebno potpuno brušenje da bi ponovno zablistali. Uz nekoliko pravih poteza, parket se može brzo osvježiti i vratiti u izvorni sjaja. Temeljito čišćenje Brzo brisanje ne uklanja sve naslage koje s vremenom priguše sjaj poda. Povremeno je potrebno dubinsko čišćenje. Ukloniti sav namještaj i usisati ili obrisati prašinu  blago vlažnom mikrofibrnom krpom . U kantu s toplom vodom dodati sredstvo namijenjeno za drvene podove i obavezno slijediti upute s ambalaže. Brisati u manjim dijelovima, redovito ispirati krpu i dobro ju ocijediti kako voda ne bi prodrla u drvo. Nakon pranja, površinu  obrisati suhom mikrofibrnom krpom  kako bi se povratio p...

KAKO UŽIVATI U BLAGDANSKIM DELICIJAMA, A ZADRŽATI RAVNOTEŽU?

Slika
Kako uživati u blagdanskim delicijama, a zadržati ravnotežu? Blagdani su vrijeme uživanja, druženja i obilja, ali često i trenutak kada se želudac pobuni. Uz bogatije obroke, više slatkog nego inače i čašu vina koja se lako pretvori u dvije, nije neobično da se pojave žgaravica, refluks i ona karakteristična težina u želucu koja nas podsjeti da smo možda ipak pretjerali. No dobra je vijest da postoje mali rituali koji mogu pomoći da blagdane prođemo laganije, bez nepotrebne nelagode. Usporite tempo kako biste olakšali želucu Jedan od najjednostavnijih načina je usporiti tempo. Iako se na stolovima redaju mamina francuska, domaće sarme i kolači svih vrsta, vrijedi svjesno   žvakati sporije i završiti obrok čim osjetimo sitost, a ne kad tanjur postane prazan. Ovakav pristup ne samo da olakšava probavu nego smanjuje pritisak u želucu koji često dovodi do vraćanja kiseline. Pomoći može i kratka šetnja nakon ručka ili večere – desetak minuta laganog hoda potaknut će pro...

18 REČENICA KOJE NITKO NE VOLI ČUTI

Slika
18 rečenica koje nitko ne voli čuti  Nekada treba pametno birati riječi   jer kriva rečenica može samo dodatno potpaliti vatru i napraviti još goru situaciju nego što je bila. Ukoliko vam nije želja nekoga dodatno naljutiti, onda neke rečenice ne biste trebali često ponavljati. S njima ćete ljude naživcirati   jer ih baš nitko ne voli čuti. Moglo bi se činiti kao da namjerno to govorite kako biste im dignuli tlak. U nekim situacijama to može na kraju štetiti i vama te vašem odnosu s tom osobom. Evo kojih to   18 rečenica ne biste trebali govoriti ljudima ako ih ne želite dodatno naljutiti   i zamjeriti im se. Rekao/la sam ti! Tko ti je kriv, trebao/la si znati bolje Zato što sam ja tako rekao/la To nije moj problem Reći ću ti kasnije Trebao/la bi biti više kao… Pretjeruješ Ma samo se opusti Bez uvrede, ali… Tako je kako je Sve se događa s razlogom Da ti kažem ja nešto… Evo još jedan dokaz da sam ja uvijek u pravu Svejedno Ne želim zvučati ...

ČOKOLADNI BISKVIT S ČOKOLADNOM GLAZUROM 🍫

Slika
Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom  Brooklyn Blackout torta je bogata čokoladna torta koju je osmislila pekarnica Ebinger's iz New Yorka tijekom Drugog svjetskog rata, a koja je postala obožavani američki klasik. Bila je riječ o intenzivnoj čokoladnoj torti sastavljenoj od čokoladnog biskvita premazanog čokoladnim pudingom, čokoladnim premazom i mrvicama čokolade. Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom  Sastojci: Za biskvit: 350 g smeđeg šećera 230 g kiselog vrhnja 210 g glatkog brašna 180 ml vruće kave 120 ml biljnog ulja 65 g nezaslađenog kakaa u prahu 2 velika jaja 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1,5 čajna žličica sode bikarbone ¾ čajne žličice sode bikarbone prstohvat soli Za ganache: 240 g slatkog vrhnja za šlag 230 g tamne čokolade Priprema: Napravite ganache: ulijte slatko vrhnje u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijte je u intervalima od po 30 sekundi na najjačoj temperaturi. Prestanite kad se vrhnje počne parit...

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔

Slika
Varivo s oslićem i krumpirom  Varivo će biti još ukusnije ako mu dodate 1 – 2 kockice zamrznutog umaka od povrća. U tom slučaju smanjite količinu pirea rajčice. Umjesto oslića   možete koristiti drugu bijelu ribu, primjerice   bakalar . Varivo s oslićem i krumpirom  Sastojci: 3 žlice maslinova ulja 1 manji luk 2 češnja češnjaka 1 mrkva 1 komadić celera oko 700 g krumpira oko 500 g fileta oslića bez kože (smrznutih ili svježih) 50 g bijelog vina 250 g pirea rajčice ili 2 žlice koncentrata rajčice 500 g povrtnog ili ribljeg temeljca voda po potrebi 1 list lovora ½ žličice sušenog kopra sol i papar Priprema: Luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu i celer narežite na sitne kockice, a krumpir na kockice oko 1 x 1 cm. Za bržu pripremu luk, mrkvu, celer i češnjak zajedno usitnite u sjeckalici. Ribu pregledajte kako biste odstranili zaostale kosti pa narežite na komade veličine zalogaja. Može biti smrznuta ili svježa. U zdjeli zagrijte maslinovo ulje. Dodajte usit...

ZAPEČENI LUK SA SIROM

Slika
Zapečeni luk sa sirom  Zapečeni luk sa sirom ili Tennessee luk ukusno je jelo koje pretvara jednostavne sastojke u bogat, aromatičan i zasitan prilog. Luk se polako peče dok ne postane sasvim mekan i lijepo karameliziran, a zatim se posipa sirom koji se rastopi i još dodatno zapeče. Zapečeni luk sa sirom  Sastojci: ulje, za namastiti lim 3 velike glavice luka, oguljene 1 čajna žličica sušenog peršina 1 čajna žličica gorušćice 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 1/2 čajne žličice soli 1/2 čajne žličice sušenog origana 1/4 čajne žličice kajenskog papra 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra 115 g naribane mozzarelle 115 g naribanog zrelog cheddara 50 g šalice sitno naribanog parmezana 60 g maslaca, narezanog na kockice 120 ml povrtnog temeljca sitno nasjeckani svježi peršin, za posluživanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite lim za pečenje dimenzija 33 x 23 cm. Narežite luk ploške krugove debele oko pola centimetra. Odvojite u kolutove...

MIMOZA KOLAČ S BRUSNICAMA

Slika
Mimoza kolač s brusnicama  Kombinacija naranče, brusnica i prosecca   daje mu svježinu i laganu kiselkastu notu, dok je sama tekstura mekana i nježna, baš kao što se i očekuje od kolača za doručak. Mimoza kolač s brusnicama idealan je za brojne prigode jer izgleda svečano, a pravi se sasvim lako.   Mimoza kolač s brusnicama  Sastojci: ulje, za namastiti lim 230 g maslaca, omekšalog 350 g šećera, plus za posluživanje 2 žlice sitno naribane korica naranče, podijeljeno; plus još za posluživanje (od 2 naranče) 2 jaja 2 žumanjka 480 g glatkog brašna ½ čajne žličice praška za pecivo 1 čajna žličica soli ½ čajne žličice sode bikarbone 240 ml svježeg soka od naranče 125 g grčkog jogurta 120 ml prosecca 340 g brusnica, svježih ili smrznutih, podijeljeno Priprema:  Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Uljem namastite lim za pečenje dimenzija 33x23 cm, obložite ga papirom tako da ostavite po 5 cm sa svake strane prazno, pa namastite i papir. U...