Postovi

HRSKAVI KOLAČIĆI OD LJEŠNJAKA S ČOKOLADOM 🍫

Slika
Hrskavi kolačići od lješnjaka s čokoladom  Kombinaciji lješnjaka i čokolade teško odolijevaju i veliki i mali – pogotovo kada dolazi u formi finih keksića. Tražite li nove recepte za nadolazeće blagdane, ovaj svakako vrijedi isprobati. Hrskavi kolačići od lješnjaka s čokoladom  Sastojci: 75 g omekšalog maslaca 70 g šećera 2 jaja žličica ekstrakta vanilije 150 g brašna 50 g mljevenih lješnjaka 100 g sjeckanih lješnjaka 100 g nasjeckane tamne čokolade Priprema: Zagrijte pećnicu na 170°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i lagano ih razmutite vilicom. Maslac, šećer, žumanjke, vaniliju, brašno i mljevene lješnjake umijesite u glatko tijesto pa ga stavite u hladnjak na jedan sat. Od ohlađenog tijesta oblikujte oko 30 kuglica i svaku uvaljajte u bjelanjak. Zatim ih uvaljajte u sjeckane lješnjake, posložite na lim obložen papirom za pečenje i drškom kuhače lagano utisnite udubinu u sredinu svake kuglice. Pecite 12 minuta, izvadite i ostavite da se malo ohlad...

BANKSYING - OPASNI TOKSIČNI TREND U VEZAMA

Slika
Banksying - opasni toksični trend u vezama  Iako rado pratimo djela koja stvara britanski umjetnik Banksy, trend koji je inspiriran njegovom misterioznošću, banksying, nešto je na čiju se spomen "pale alarmi". Naime, nakon što je  ghosting  i  breadcrumbing  lagano padao u zaborav, nadali smo se nekom mnogom pozitivnijem trendu u svijetu izlaženja i ljubavi. Nažalost, pojavio se novi koji je jednako štetan, ako ne i lošiji. Što je to  banksying ? Banksying  opisuje emocionalno manipulativno ponašanje i TikTok trend koji savjetuje " Date them 'till you hate them " odnosno " Budi u vezi s njima dok ih ne zamrziš ". To u praksi znači da se jedna osoba u vezi postepeno udaljava od druge s ciljem prekida nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Na taj se proračunati način jedna strana štiti od bola i povrede nakon prekida, skriva svoje osjećaje i planove, a partner ne zna što se promijenilo, kako bi se trebao ponašati i što očekivati. Dakle...

BRZI ROZEN KOLAČ S OKUSOM NUGATA

Slika
Brzi rozen kolač s okusom nugata  Ovaj kremasti, bogati i nevjerojatno jednostavan kolač spaja sve ono što volimo - miris lješnjaka, svilenkastu teksturu i pripremu koja ne zahtijeva sate u kuhinji. Savršen je za nenadane goste, obiteljska druženja ili trenutke kada se poželi nešto posebno bez puno komplikacija, a možete ga spremiti i za Božić.  Brzi rozen kolač s okusom nugata  Sastojci: 1 pakiranje rozen kora 700 ml mlijeka 500 ml vrhnja za šlag 250 g lješnjak namaza 7 žlica gustina 250 g maslaca orašastih plodova (ili margarina) 2 pudinga od nugata (može i čokolada ili vanilija) po želji: sjeckani lješnjaci za posip Priprema: U manjoj zdjeli pomiješaju se gustin, šećer i pudinzi te se razrade s nekoliko žlica mlijeka kako bi se dobila glatka, ujednačena smjesa. Preostalo mlijeko i vrhnje za šlag stave se grijati do vrenja. Kada tekućina zavri, umiješa se pripremljena puding smjesa te kuha dok ne postane gusta i sjajna. U vruću kremu umiješaju se maslac oraš...

PANETTONE TIRAMISU TORTA 🍰

Slika
Panettone tiramisu torta  Ako za pečenje kolača ove godine nemate vremena ili volje, a istovremeno gostima želite ponuditi nešto posebno, kreativno i impresivno, imamo odlično rješenje! Pronašli smo recept za genijalnu   panettone tortu – priprema se od već gotovog panettonea, a iako je priprema jednostavna i nema pečenja, nema koga neće zadiviti! Panettone tiramisu torta  Sastojci: 1 panettone (oko 800-1000 g) 4 žlice čokoladnog namaza Za kavu: 2 žlice instant kave (u prahu ili granulama) 300 ml vruće vode Za kremu: 250 g mascarponea 400 ml vrhnja za šlag 150 g šećera 1 žličice arome vanilije 2 žlice paste od pistacija Za meringu (opcionalno): 6 bjelanjaka 250 g svijetlog smeđeg šećera Priprema: Započnite pripremom kave. U vrču srednje veličine pomiješajte granule kave i kipuću vodu dok se granule kave ne otope. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Za nadjev: pjenasto izmiksajte mascarpone, vrhnje, šećer, vaniliju i kremu od pistacija na srednjo...

SKRIVENI ZNAKOVI DEPRESIJE

Slika
Skriveni znakovi depresije  Depresija je kompliciran i često nevidljiv problem s kojim se mnogi ljudi suočavaju. Možda mislite da biste prepoznali nekoga tko pati, ali depresija često skriva svoje pravo lice iza maske pozitive i snage. Izuzetna ljubaznost i empatija Osobe koje su uvijek tu za druge, spremne pomoći u bilo kojem trenutku, često skrivaju vlastitu bol. Njihova empatija proizlazi iz razumijevanja patnje jer su je i same iskusile. Perfekcionizam Perfekcionisti su često izuzetno uspješni i organizirani, ali unutar njih može postojati osjećaj da nikada nisu dovoljno dobri. Depresija ih tjera da teže savršenstvu kao načinu skrivanja nesigurnosti. Neiscrpna vedrina Ljudi koji su stalno nasmijani i puni energije ponekad koriste humor kako bi odvratili pažnju od vlastitih problema. Osmijeh može biti njihov način skrivanja unutarnje boli. Potreba za brigom o drugima Osobe koje stalno stavljaju tuđe potrebe ispred vlastitih često zanemaruju vlastite prioritete. Depre...

SLANA PITA OD BUNDEVE S GOTOVIM KORAMA

Slika
Slana pita od bundeve s gotovim korama  Kad zahadi, bundeva postaje kraljica tanjura, i bojom i okusom, ali i dobrobitima koje ima za zdravlje. Bundeva pruža slast kremastim juhama, odličan je prilog mesu, a nezaobilazna je i u kolačima. No mnogi je najviše vole upravo u slatkim i slanim pitama.    Slana pita od bundeve s gotovim korama  Sastojci: 500 g tikve Gotove kore za pitu 150 g svježeg sira 2 – 3 jušne žlice kiselog vrhnja 2 jaja 3 jušne žlice otopljenog maslaca crni papar sol 2 – 3 jušne žlice griza. Priprema: Tikvu grubo naribajte, a potom je ostavite 10 minuta da pusti vodu. Potom, pomiješajte jaja, vrhnje, sol, papar i sir s tikvom, a ako je smjesa rijetka dodajte krušne mrvice koje će upiti tekućinu. Punite kore nadjevom i zarolajte u obliku pužića te položite u okruglu posudu za pečenje. Gornju koru premažite još uljem ili maslacem. Pecite na 200 °C oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju. Prije posluživanja po želji prelijte po piti još malo...

MEKANA I FINA PECIVA

Slika
Mekana i fina peciva  Svježe pečena peciva sjajan su dodatak svakome jelu, a mogu se pripremiti u relativno kratkom roku od svega dva sastojka: grčkog jogurta i samodizajućeg brašna. Mekana i fina peciva  Sastojci: 240 g grčkog jogurta 120 g samodizajućeg brašna Priprema: U zdjelu od miksera stavite grčki jogurt i brašno i miksajte na srednjoj brzini s nastavkom za tijesto dok se sastojci ne povežu. Dobivenu smjesu prebacite na pobrašnjenu podlogu i ručno mijesite par minuta dok se ne formira glatka kugla tijesta. Dobivenu kuglu tijesta podijelite na šest jednakih dijelova, a svaki komad tijesta oblikujte u kuglicu. Kuglice tijesta položite u namašćenu posudu od lijevanog željeza ili na lim obložen s papirom za pečenje. Stavite peciva u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju i ne ispeku se do kraja. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek! Pripremila: Ivana Matas 

AROMATIČNI FETA SIR SA SLANUTKOM IZ PEĆNICE

Slika
Aromatični feta sir sa slanutkom iz pećnice  Postoje jela koja izgledaju skromno na papiru, a onda vas potpuno osvoje prvim zalogajem. Pečena feta sa slanutkom upravo je takav recept: jednostavan, brz i neočekivano profinjen. Topli, kremasti sir obogaćen je češnjakom i uljem uz dodatak hrskavog tosta. Aromatični feta sir sa slanutkom iz pećnice  Sastojci: konzerva slanutka (oko 400 g) 200-250 g kocka feta sira 3 žlice maslinova ulja sitno nasjeckan režanj češnjaka žličica sušenog origana 1/2 žličice chili pahuljica (po želji) Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. U manjoj posudi za pečenje pomiješajte slanutak, maslinovo ulje, češnjak, origano, ljutu papriku te malo soli i papra. Dobro izmiješajte da se sve obloži. U sredinu položite komad fete i lagano ga utisnite među slanutak. Prelijte ga još s malo ulja. Pecite 20-25 minuta, dok sir ne omekša i dobije zlatnu boju, a slanutak lagano ne postane hrskav. Po vrhu pospite svježim peršinom i poslužite toplo uz tostira...

KADA TREBA MIJENJATI ANTI - AGE KREME?

Slika
Kada treba mijenjati anti - age kremu? Nabavili ste superskupe anti-age kreme ili serume, bili ste zadovoljni rezultatima, ali odjednom više ništa nije kao prije. Lice više nema onu svježinu, vratili su se stari problemi, osjećate čak i nelagodu u koži. Je li vaša njega prestala djelovati? Je li vrijeme za novi proizvod ili vašoj koži više ne pomažu nikakve beauty rutine? Treba li zapravo iskočiti iz te rutine i iznenaditi lice? Jesam li možda prestar(a) da bi kreme uopće bile učinkovite? Više je razloga zašto vam se čini zašto vaša njega više ne djeluje, ili vam se barem samo tako čini. Osluškujte svoju kožu Ustrajna njega pruža najbolje rezultate ali istina je da se i unatoč ustrajnoj svakodnevnoj anti-age njezi razina kolagena nakon nekog vremena ujednačuje, a čak se  može i smanjiti, kažu dermatolozi. Normalno je da ovisno o našem zdravstvenom stanju, prehrani i godišnjim dobima naša koža ima faze kada izgleda bolje i kada izgleda lošije. Zima je za većinu najkritič...

FRITULE S KVASCEM

Slika
Fritule s kvascem  Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste i rade ih redovito, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo uz predblagdansko i adventsko razdoblje. Postoji mnogo varijanti recepata za fritule i svatko se kune da ima onaj provjereni koji nikad ne razočara. Jedan takav donosimo vam i mi. Fritule s kvascem  Sastojci: 500 g brašna za dizano tijesto 100 g šećera 2 jaja srednje veličine pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije) 170 ml mlijeka 2 male žlice rakije 2 male žlice ruma prstohvat soli korica od nešpricanog limuna ili naranče ulje ili druga masnoća za prženje šećer za ukras Priprema: Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate brašnu jer će rezultat uvijek biti bolji. Odvojite nekoliko velikih žlica mlijeka od količine u r...