Postovi

SLANA PITA OD BUNDEVE S GOTOVIM KORAMA

Slika
Slana pita od bundeve s gotovim korama  Kad zahadi, bundeva postaje kraljica tanjura, i bojom i okusom, ali i dobrobitima koje ima za zdravlje. Bundeva pruža slast kremastim juhama, odličan je prilog mesu, a nezaobilazna je i u kolačima. No mnogi je najviše vole upravo u slatkim i slanim pitama.    Slana pita od bundeve s gotovim korama  Sastojci: 500 g tikve Gotove kore za pitu 150 g svježeg sira 2 – 3 jušne žlice kiselog vrhnja 2 jaja 3 jušne žlice otopljenog maslaca crni papar sol 2 – 3 jušne žlice griza. Priprema: Tikvu grubo naribajte, a potom je ostavite 10 minuta da pusti vodu. Potom, pomiješajte jaja, vrhnje, sol, papar i sir s tikvom, a ako je smjesa rijetka dodajte krušne mrvice koje će upiti tekućinu. Punite kore nadjevom i zarolajte u obliku pužića te položite u okruglu posudu za pečenje. Gornju koru premažite još uljem ili maslacem. Pecite na 200 °C oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju. Prije posluživanja po želji prelijte po piti još malo...

MEKANA I FINA PECIVA

Slika
Mekana i fina peciva  Svježe pečena peciva sjajan su dodatak svakome jelu, a mogu se pripremiti u relativno kratkom roku od svega dva sastojka: grčkog jogurta i samodizajućeg brašna. Mekana i fina peciva  Sastojci: 240 g grčkog jogurta 120 g samodizajućeg brašna Priprema: U zdjelu od miksera stavite grčki jogurt i brašno i miksajte na srednjoj brzini s nastavkom za tijesto dok se sastojci ne povežu. Dobivenu smjesu prebacite na pobrašnjenu podlogu i ručno mijesite par minuta dok se ne formira glatka kugla tijesta. Dobivenu kuglu tijesta podijelite na šest jednakih dijelova, a svaki komad tijesta oblikujte u kuglicu. Kuglice tijesta položite u namašćenu posudu od lijevanog željeza ili na lim obložen s papirom za pečenje. Stavite peciva u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju i ne ispeku se do kraja. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek! Pripremila: Ivana Matas 

AROMATIČNI FETA SIR SA SLANUTKOM IZ PEĆNICE

Slika
Aromatični feta sir sa slanutkom iz pećnice  Postoje jela koja izgledaju skromno na papiru, a onda vas potpuno osvoje prvim zalogajem. Pečena feta sa slanutkom upravo je takav recept: jednostavan, brz i neočekivano profinjen. Topli, kremasti sir obogaćen je češnjakom i uljem uz dodatak hrskavog tosta. Aromatični feta sir sa slanutkom iz pećnice  Sastojci: konzerva slanutka (oko 400 g) 200-250 g kocka feta sira 3 žlice maslinova ulja sitno nasjeckan režanj češnjaka žličica sušenog origana 1/2 žličice chili pahuljica (po želji) Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. U manjoj posudi za pečenje pomiješajte slanutak, maslinovo ulje, češnjak, origano, ljutu papriku te malo soli i papra. Dobro izmiješajte da se sve obloži. U sredinu položite komad fete i lagano ga utisnite među slanutak. Prelijte ga još s malo ulja. Pecite 20-25 minuta, dok sir ne omekša i dobije zlatnu boju, a slanutak lagano ne postane hrskav. Po vrhu pospite svježim peršinom i poslužite toplo uz tostira...

KADA TREBA MIJENJATI ANTI - AGE KREME?

Slika
Kada treba mijenjati anti - age kremu? Nabavili ste superskupe anti-age kreme ili serume, bili ste zadovoljni rezultatima, ali odjednom više ništa nije kao prije. Lice više nema onu svježinu, vratili su se stari problemi, osjećate čak i nelagodu u koži. Je li vaša njega prestala djelovati? Je li vrijeme za novi proizvod ili vašoj koži više ne pomažu nikakve beauty rutine? Treba li zapravo iskočiti iz te rutine i iznenaditi lice? Jesam li možda prestar(a) da bi kreme uopće bile učinkovite? Više je razloga zašto vam se čini zašto vaša njega više ne djeluje, ili vam se barem samo tako čini. Osluškujte svoju kožu Ustrajna njega pruža najbolje rezultate ali istina je da se i unatoč ustrajnoj svakodnevnoj anti-age njezi razina kolagena nakon nekog vremena ujednačuje, a čak se  može i smanjiti, kažu dermatolozi. Normalno je da ovisno o našem zdravstvenom stanju, prehrani i godišnjim dobima naša koža ima faze kada izgleda bolje i kada izgleda lošije. Zima je za većinu najkritič...

FRITULE S KVASCEM

Slika
Fritule s kvascem  Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste i rade ih redovito, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo uz predblagdansko i adventsko razdoblje. Postoji mnogo varijanti recepata za fritule i svatko se kune da ima onaj provjereni koji nikad ne razočara. Jedan takav donosimo vam i mi. Fritule s kvascem  Sastojci: 500 g brašna za dizano tijesto 100 g šećera 2 jaja srednje veličine pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije) 170 ml mlijeka 2 male žlice rakije 2 male žlice ruma prstohvat soli korica od nešpricanog limuna ili naranče ulje ili druga masnoća za prženje šećer za ukras Priprema: Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate brašnu jer će rezultat uvijek biti bolji. Odvojite nekoliko velikih žlica mlijeka od količine u r...

KAKO SMANJITI RAČUN ZA GRIJANJE?

Slika
Kako smanjiti račun za grijanje? Sezona grijanja u brojnim je domaćinstvima već započela jer su temperature ovih dana značajno niže u odnosu na prethodni tjedan. Kada dani postanu sve hladniji, a termometri počnu pokazivati niske zimske temperature, troškovi grijanja   samo su jedna od muka na koju moramo misliti pri raspodjeli kućnog budžeta. Mnogi se hvataju za glavu od same pomisli na pristizanje računa za grijanje koji će itekako opteretiti kućni budžet, a ako ste jedni od njih, donosimo vam savjete pomoću kojih ćete moći nešto mirnije spavati, a ne smrzavati se ove sezone. Kako pravilno prozračiti prostoriju? Svi znamo da je poželjno prostorije redovno prozračiti, ali nemojte to činiti duže od 10 minuta jer ćete na taj način sačuvati toplinu akumuliranu u zidovima i namještaju. Nakon provjetravanja prostor bi trebao biti topao baš kao i prije njega, a u isto vrijeme unijet ćete malo svježeg zraka. Da biste spriječili stvaranje plijesni, prozračivanje...

ŠVEDSKE PALAČINKE OD KRUMPIRA 🥔

Slika
Švedske palačinke od krumpira  Za švedske palačinke ne trebate se preseliti u kuhinju, ali uračunajte nešto vremena koje će vam otići na ribanje krumpira, kao i samo pečenje... Švedske palačinke od krumpira  Sastojci: 475 ml mlijeka 90 g brašna 1 jaje 800 g krumpira 2 žličice soli 6 kriški slanine džem od brusnice ili višnje maslac Priprema: U posudi umutite mlijeko i brašno. Zatim dodajte jaje i sol. Krumpir naribajte i umiješajte u smjesu. Ostavite da odstoji 30 minuta. U tavi zagrijte puno maslaca pa zagrabite smjese kao za deblje, američke palačinke. Pržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na rubovima, oko 4 minute po strani. Dok se palačinke peku, u drugoj tavi ispržite slaninu tako da bude hrskava. Tople krumpirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja. Pripremila: Ivana Matas 

TIRAMISU CHEESECAKE S OREO KEKSIMA

Slika
Tiramisu cheesecake s oreo keksima  Ovaj desert oduševit će sve generacije. Ne morate ga stavljati u pećnicu, ali svakako ga dobro rashladite u hladnjaku prije posluživanja i rezanja. Tiramisu cheesecake s oreo keksima  Sastojci: Za podlogu 80 g rastopljenog maslaca 30-ak Oreo keksa Za kremu: 700 g krem sira sa sobne temperature 250 ml jake crne kave 250 g mascaponea 150 ml vrhnja za šlag 100 g bijelog šećera 10-ak piškota 3 žlice šećera u prahu 1 čajna žličica ekstrakta vanilije kakao za posipanje Priprema: U dobrom blenderu ili sjeckalici pretvorite Oreo kekse u prah i pomiješajte ih s rastopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pečenje i stavite u hladnjak. U sjeckalicu ubacite krem sir, bijeli šećer i ekstrakt vanilije – miješajte dok se sastojci ne povežu, a krema ne postane glatka. Premažite kremu preko podloge i vratite u hladnjak. Napravite jaku crnu kavu i u nju kratko umočite piškote – piškoti bi trebali upiti kavu, ali nemojte dopustiti da...

GOGOŠI - RUMUNJSKE KRAFNE

Slika
Gogoši - rumunjske krafne Gogoši su rumunjske krafne koje su prilično slične "našima", ponekad jesu malo "niže" ili spljoštenije, ali i princip i okus su isti. Ipak za razliku od kod nas svake sezone sve raskošnijeg punjenja, Rumunji (iako ni kod njih oni s pekmezom ili čokoladom nisu nimalo neobični), gogoše poslužuju -  i prazne.  Gogoši  Sastojci: 550 g glatkog brašna 50 g šećera u prahu 10 g suhog kvasca 1 čajna žličica soli 50 g maslaca 275 ml mlijeka 3 žumanjka 1 čajna žličica paste od vanilije šećer u prahu, za posipanje ulje za prženje Priprema: Stavite brašno, šećer, kvasac i sol u zdjelu za miješanje. Pomiješajte maslac, mlijeko, žumanjke i vaniliju, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima. Pomiješajte u ljepljivo tijesto. Istresite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite oko 8-10 minuta dok ne postane glatko. Tijesto stavite u veliku zdjelu. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu jedan sat dok se ne udvostruči. Tijesto ponovno premijesite i is...

DOMAĆI TERANINO

Slika
Domaći teranino  Ako postoji liker koji miriše na kvalitetna druženja i sve one večeri koje se pretvaraju u uspomene – to je teranino. Ovaj aromatični liker savršena je kombinacija vina i začina, a priprema je jednostavnija nego što mislite. Uz malo strpljenja i prave sastojke, možete napraviti onaj pravi, gusti i mirisni teranino kakav se služi u konobama. Domaći teranino  Sastojci: 1 L terana (ili drugog kvalitetnog crnog vina) 300–350 g šećera 1 naranča, narezana na kolutove 1 limun, također u kolutovima 1 štapić cimeta 5–6 klinčića 1 vanilin šećer 1 dcl rakije ili ruma Priprema: Narežite opranu naranču i limun na tanke kolutove. Nemoj uklanjati koru – upravo ona daje aromu. U veliku staklenku (najbolje sa širokim grlom) ubacite sve: voće, šećer, vanilin šećer, cimet, klinčiće i vino. Dobro promiješajte ili protresite. Dodajte rakiju – ona stabilizira liker i zaokružuje okus. Bez brige, ne osjeti se previše. Ako želite aromu ruma, dodajte rum umjesto rakije. Spr...