Postovi

SVINJSKI KARE S DUNJOM

Slika
Svinjski kare s dunjom  Svinjski kare s dunjom spoj je rustikalnih okusa i mirisa koji vraćaju toplinu domaće kuhinje. Nježnost mesa i slatko-kiselkasti karakter dunja stvaraju savršenu harmoniju na tanjuru. Ovo jelo oduševit će i najzahtjevnija nepca, a priprema je jednostavnija nego što se čini. Svinjski kare s dunjom  Sastojci za šest osoba: 1 kg svinjskog karea u komadu 1 ljubičasti luk 5 dunja pola čaše prošeka 2 nešpricane naranče maslinovo ulje sol, papar 3 dl bijelog vina 1 dl povrtnog temeljca sok pola limuna žličica maslaca prstohvat cimeta žličica šećera ružmarin Priprema: Narezati pola naranče na deblje ploške, ostatak iscijediti i sok ostaviti sa strane. Posoliti i popapriti kare sa svih strana. Na gornji dio staviti ploške naranče i dvije grančice ružmarina, zatim sve zavezati kuhinjskim koncem. Dunje dobro oprati, narezati na četvrtine, ukloniti koru, sjemenke i tvrdi unutarnji dio, a zatim ih narezati na deblje ploške. Tako narezane dunje stavi...

JE LI SPAVANJE S MOKROM KOSOM LOŠE?

Slika
Je li spavanje s mokrom kosom loše? Ako perete kosu navečer, sigurno ste barem jednom čuli upozorenje da ne biste trebali ići spavati s mokrom kosom. Od “prehladit ćeš se” do bizarnih priča o plijesni na tjemenu, mitova svakako ne nedostaje. No, što kažu dermatolozi? Je li riječ o praznovjerju ili stvarnom riziku za vašu kosu i vlasište? Mokra kosa = osjetljiva kosa Vlasi su najslabije dok su mokre. Voda otvara kutikulu, odnosno vanjski zaštitni sloj dlake, čineći je rastezljivijom i lomljivijom. Kad se pritom prevrćete po jastuku, trenje dodatno oštećuje strukturu kose. Rezultat su ispucali vrhovi, lomljenje i gubitak sjaja, osobito ako kosu već često tretirate toplinom ili bojom. Valja imati na umu i da su najviše ugrožene tanke, izblajhane i kemijski tretirane vlasi, dok gušća i kovrčava kosa nešto bolje podnose vlagu. Problemi s tjemenom i vlagom Osim oštećenja vlasi, mokra kosa tijekom noći može utjecati i na zdravlje tjemena. Vlaga zarobljena i...

LJUBIČASTI RIŽOTO OD KUPUSA I GORGONZOLE

Slika
Ljubičasti rižoto od kupusa i gorgonzole  Spoj slatkastog ljubičastog kupusa, kremaste gorgonzole i hrskavih oraha daje savršeno balansirano, baršunasto jelo koje izgleda spektakularno, a priprema se iznenađujuće jednostavno Ljubičasti rižoto od kupusa i gorgonzole  Sastojci za četiri osobe: 320 g riže carnaroli 400 g ljubičastog kupusa 180 g gorgonzole 50 g očišćenih oraha 70 g luka srebrenca 1 dl crnog vina 800 g povrtnog temeljca 30 g ribanog parmezana maslinovo ulje Priprema: Ljubičastom kupusu ukloniti vanjske listove, narezati ga na tanke trakice, oprati i ocijediti. Luk sitno nasjeckati, a povrtni temeljac zagrijati. U dubljoj tavi zagrijati malo maslinova ulja, dodati luk i pirjati dok ne omekša. Potom dodati ljubičasti kupus, poklopiti i kuhati pet minuta. Dvije trećine kuhanog kupusa odvojiti i usitniti u blenderu da postane kremast. U preostali kupus dodati rižu i kratko je tostirati. Zatim   podliti crnim vinom i pustiti da tekućina ispari....

KEKSI S MARCIPANOM I BADEMIMA

Slika
Keksi s marcipanom i bademima  Ako volite miris badema i mekanu slatkoću marcipana, onda će vas ovi mali, zlatni božićni zalogaji potpuno osvojiti. Keksi s marcipanom i bademima  Sastojci: tijesto: 200 g marcipan mase 100 g mljevenih badema 80 g šećera u prahu 1 žlica ružine vodice (opcionalno, možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane) 1 bjelanjak 1 žličica limunovog soka ukrašavanje: oko 80 g cijelih badema (oguljenih i prepolovljenih) premaz: 1 žumanjak 1 žlica mlijeka ili vode Priprema: Bademe prelijte kipućom vodom, ostavite ih 2–3 minute, procijedite i ogulite. Oguljene bademe prerežite na polovice i ostavite da se posuše. Marcipan narežite na komadiće i pomiješajte s mljevenim bademima i šećerom u prahu. Dodajte ružinu vodicu (ako je koristite, nije obavezno), limunov sok i bjelanjak pa mijesite dok se ne dobije glatko, mekano tijesto. Oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Na svaku kuglicu utisnite tri polovice badema u obliku „listića“ - to je zaštitni zna...

PEČENI BRIE U LISNATOM TIJESTU

Slika
Pečeni brie u lisnatom tijestu  Ako ste se već zasitili kuhanja, pečenja i vremena u kuhinji, ali očekujete goste ili pripremate zabavu, vrijeme je za nešto jednostavnije zalogaje. Dok niske temperature tjeraju na tople i comfort zalogaje, odlučili smo isprobati pečeni brie sir u lisnatom tijestu! Pečeni brie u lisnatom tijestu  Sastojci: 1 kolut brie sira 1 lisnato tijesto 5 šnita pršuta 1 jaje 1/3 šalice džema po izboru (predlažemo od smokve) po želji: malo nasjeckanog ružmarina ili timijana Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Postavite lisnato tijesto na lim za pečenje i u sredinu stavite tri šnite pršuta. U sredinu pršuta stavite kolut brie sira i zarežite njegov vrh. Na brie stavite malo džema od smokava. Omotajte brie pršutom i dodajte još jednu šnitu pršuta preko džema kako bi sve držalo zajedno. Omotajte sir u lisnato tijesto. Premažite lisnato tijesto jajetom kako bi postalo hrskavo u pećnici. Na vrhu tijesta napravite nekoliko plitkih rezova kako...

KREMASTI ORZO IZ JEDNOG LONCA

Slika
Kremasti orzo iz jednog lonca  Recepti iz jednog lonca savršen su izbor za brzi ručak ili večeru tijekom užurbanog tjedna. Pripremaju se, baš kao što im ime kaže, u jednom loncu, pa ne iziskuju puno suđa ni truda u kuhinji. S druge strane, jamče kremasto i sočno jelo. Orzo tjestenina izgleda poput riže dugog zrna, pa ne čudi što ovo jelo podsjeća na najkremastiji rižoto. U stvarnosti, riječ je o receptu za sitnu tjesteninu koja se kuha na pilećem temeljcu i vrhnju za kuhanje, a servira s naribanim parmezanom. Ovaj kremasti orzo s parmezanom i špinatom možete pripremiti u svega pola sata Kremasti orzo iz jednog lonca  Sastojci: 900 ml pilećeg temeljca 400 g orzo tjestenine 250 ml vrhnja za kuhanje 200 g svježih listića špinata 125 ml suhog bijelog vina 40 g naribanog parmezana 2 žlice maslaca 2-3 češnja češnjaka 1 luk 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina ½ čajne žličice sušenog timijana biljno ulje po želji sol i papar po želji Priprema: Zagrijte malo ulja u većoj ta...

ŠEĆERNI KEKSI S LIMUNOM 🍋

Slika
Šećerni keksi s limunom  Riječ je o tradicionalnim šećernim božićnim keksima koji se rade od maslaca, krumpirovog škroba, šećera, jaja i praška za pecivo. Imaju teksturu nalik na pijesak, vrlo su lagani i ukusni, te se tope u ustima. Šećerni keksi s limunom  Sastojci: 300 g krumpirovog škroba 150 g maslaca 150 g bijelog šećera 2 jaja 2 čajne žličice praška za pecivo korica 1 velikog limuna Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U jednoj posudi pomiješajte krumpirov škrob, prašak za pecivo i koricu jednog limuna. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i maslac te ga mikserom izgradite u pjenastu smjesu. U maslac i šećer postupno dodajte jaja i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu, a na kraju dodajte i mješavinu na bazi krumpirovog škroba. Dobivenu smjesu podijeli na jednake dijelove, od smjese oblikujte male kuglice i poslažite ih na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Kekse lagano spljoštite rukom ili stražnjom stranom vilice. Iz...

ČOKOLADNE KUGLICE S ORASIMA

Slika
Čokoladne kuglice s orasima  Ukusan desert možete napraviti od šačice namirnica – i bez paljenja pećnice. Ove čokoladne kuglice s orasima najbolji su dokaz. Čokoladne kuglice s orasima  Sastojci: 200 g sitno nasjeckanih oraha 180 g tamne čokolade 100 g mljevenih čajnih keksa 100 g smeđeg šećera 60 g slatkog vrhnja 30 ml meda 1 žlica biljnog ulja prstohvat soli Priprema: Pomiješajte nasjeckane orahe, mljevene kekse i smeđi šećer. Dodajte med i slatko vrhnje i nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Od dobivene smjese oblikujte manje kuglice – upotrijebite po jednu žlicu smjese za svaku kuglice. Položite oblikovane kuglice na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Kuglice stavite u zamrzivač na pola sata da se stisnu. U mikrovalnoj pećnici rastopite čokoladu nasjeckanu na manje komade i jednu žlicu biljnog ulja. Grijte čokoladu u intervalima po 30 sekunde dok se čokolada ne rastopi do kraja. Uronite stisnute kuglice u otopljenu čokoladu,...

SLATKI TIRAMISU UMAK

Slika
Slatki tiramisu umak  Tiramisu je tradicionalni talijanski desert sastavljen od piškota umočenih u kavu, prekrivenog bogatom kremom na bazi sira mascarpone i posipan kakao prahom. Nije ga teško napraviti, ali zahtijeva određenu dozu strpljenja i truda. Ako vam se jede tiramisu, a nemate više od 10 minuta za pripremu ovaj slatki umak savršeno je rješenje. Donosi sve okuse kao i tiramisu krema, a umače se s – piškotama. Slatki   tiramisu umak dobra je i ideja i za blagdane, a poslužiti ga možete i s božićnim keksima za ukućane i goste. Tako slasno, a tako jednostavno za složiti. Slatki tiramisu umak  Sastojci: 225 g sira mascarpone 175 g krem sira sa sobne temperature 125 ml vrhnja za šlag 75 g šećera u prahu 2 čajne žličice instant kave 1 čajna žličica kakaa u prahu 1 čajna žličica ekstrakta vanilije piškote za posluživanje Priprema: U zdjelici pomiješajte vrhnje za šlag, ekstrakt vanilije, instant kavu i kakao prah povežite sastojke pjenačom dok ne d...

BOŽIĆNE KOCKE

Slika
Božićne kocke  Shortbread   je tradicionalni škotski keks koji se radi od tri osnovna sastojka: brašna, šećera i visokog udjela maslaca, a koji mu daje vrlo bogat okus i prhku teksturu. Božićne kocke  Sastojci: Za prhko tijesto: 330 g glatkog brašna 225 g maslaca sa sobne temperature 110 tamnog šećera 60 ml melase 2 čajne žličice mljevenog đumbira 1 čajna žličica mljevenog cimeta ¼ čajne žličice mljevenih klinčića Za karamelu: 400 ml kondenziranog zaslađenog mlijeka 140 g smeđeg šećera 85 g maslaca 1 čajna žličica mljevenog đumbira Za čokoladnu glazuru: 300 g tamne čokolade prstohvat soli Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane. Napravite prhko tijesto: mikserom izradite maslac, smeđi šećer i melasu u glatku smjesu. Začinite je mljevenim đumbirom, cimetom i klinčićem i nastavite miksati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte brašno i nastavite miksati dok se sastoj...