Turšija - zimnica ukiseljenog povrća






Turšija – zimnica ukiseljenog povrća

 

 

Kada se napravi turšija, složit ćete se, izgleda kao prava dekoracija na policama smočnice. Riječ je o mješavini ukiseljenog povrća koja se sprema na tradicionalan način konzerviranjem u slanoj vodi ili octu, a dodaju se i začini te bilje. 

 

 

 

Turšija

 

Priprema:

 

  1. Odaberite željeno povrće (krastavci, mrkva, paprika, cvjetača, kupus i sl.).

 

  1. Povrće operite i narežite na komade (npr. cvjetaču natrgajte na cvjetiće).

 

  1. Napravite mješavinu vode i soli ili octa te šećera.

 

  1. Stavite povrće u staklenku i prelijte prethodno napravljenom mješavinom. 

 

  1. Dodajte začine po želji (crni papar, kopar, lovorov list, češnjak i sl.).

 

  1. Stavite staklenke na fermentaciju na tamno i hladno mjesto (ovaj postupak traje nekoliko tjedana). 

 

Prije nego staklenke napunite povrćem, važno ih je sterilizirati u pećnici, a evo i kako.

  1. Staklenke i poklopce dobro operite deterdžentom, a onda dobro isperite

 

  1. Zagrijte pećnicu na 130 °C.

 

  1. Staklenke okrenute prema gore posložite na rešetku tako da se međusobno ne dodiruju te isto tako posložite i poklopce

 

  1. Ostavite staklenke u pećnici oko 20 minuta.

 

  1. Prije punjenja ostavite staklenke da se malo ohlade

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe