Turšija - zimnica ukiseljenog povrća
Turšija – zimnica ukiseljenog povrća
Kada se napravi turšija, složit ćete se,
izgleda kao prava dekoracija na policama smočnice. Riječ je o mješavini
ukiseljenog povrća koja se sprema na tradicionalan način konzerviranjem u
slanoj vodi ili octu, a dodaju se i začini te bilje.
Turšija
Priprema:
- Odaberite željeno povrće (krastavci, mrkva,
paprika, cvjetača, kupus i sl.).
- Povrće operite i narežite na komade (npr. cvjetaču
natrgajte na cvjetiće).
- Napravite mješavinu vode i soli ili octa te šećera.
- Stavite povrće u staklenku i prelijte prethodno
napravljenom mješavinom.
- Dodajte začine po želji (crni
papar, kopar, lovorov list, češnjak i sl.).
- Stavite staklenke na fermentaciju na tamno i hladno
mjesto (ovaj postupak traje nekoliko tjedana).
Prije
nego staklenke napunite povrćem, važno ih je sterilizirati u pećnici, a evo i
kako.
- Staklenke i poklopce dobro operite deterdžentom, a
onda dobro isperite.
- Zagrijte pećnicu na 130 °C.
- Staklenke okrenute prema gore posložite na rešetku tako
da se međusobno ne dodiruju te isto tako posložite i poklopce.
- Ostavite staklenke u pećnici oko 20
minuta.
- Prije punjenja ostavite staklenke da se malo ohlade.
Primjedbe
Objavi komentar