Sarma u vinovoj lozi
Sarma u vinovoj lozi
Klasične sarme se pripremaju u gotovo svakoj kući, ali da na
štednjaku događanja ne bi uvijek bila ista, mi Vam predlažem nešto egzotičniju
grčku vrstu sarmi. Zato nabavite listove vinove loze i nek` kulinarske igre
započnu!
Sarma u vinovoj lozi
Sastojci:
- 300 g lišća vinove loze
- 500 g mljevene junetine
- 50 g crvenog luka
- 150 g riže
- 1 dl ulja
- papar
- sol
- peršinov list
- limun
- maslac
Priprema:
1.
Listove vinove loze blanširajte pet minuta u
kipućoj vodi pa ostavite da se ohlade.
2.
Za to
vrijeme u tavu stavite mljeveno meso i dodajte luk koji ste sitno nasjeckali.
3.
Začinite
solju, paprom i peršinovim listom pa dodajte i rižu.
4.
Sve zajedno dinstajte oko deset minuta pa
ostavite da se ohladi.
5.
Listove
vinove loze punite smjesom i motajte kao klasičnu sarmu od kiselog kupusa
(manje su veličine, naravno).
6.
Tako zamotano slažite u dublji lonac, zalijte
vodom i kuhajte oko 20 minuta.
7.
Na kraju možete još sve zaliti limunovim sokom
i rastopljenim maslacem.
Savjet:
Kako vam se sarmice ne bi odmotavale, prvo preklopite jednu
stranu lista i zarolajte ga s nadjevom, a ostatak samo ugurajte unutra. Dno
posude obložite s nekoliko listova vinove loze kako sarmice ne bi zagorjele.
Ako želite obrok bez mesa, sarmice možete puniti i samo rižom. U tom slučaju
možete dodati pinjole, pa čak i sušene grožđice.
Primjedbe
Objavi komentar