Saltimbocca s pršutom i kaduljom
Saltimbocca s pršutom i kaduljom
Slasno jelo od teletine s pršutom i kaduljom talijanski je
klasik i, ako ste barem jednom do sada posjetili Rim, sigurni smo da ste za
njega već čuli. Naziv saltimbocca u
prijevodu zapravo znači ‘skočiti u usta‘, a oni koji su ga probali kažu da je
zbilja toliko ukusno da će vam gotovo samo skakati u usta, sve dok ne
ispraznite svoj tanjur.
Saltimbocca s pršutom i kaduljom
Sastojci:
·
4x 150 g telećeg filea
·
4 šnite pršuta
·
4 lista kadulje
·
80 g maslaca
·
100 g bijelog vina
·
20 g maslinovog ulja
·
20 ml vode
·
sol i papar
Priprema:
1.
Položite teleći file na dasku za rezanje,
prekrijte prozirnom folijom i tucite ih batićem za meso dok ne budu debljine
oko 5 milimetara.
2.
Začinite obje strane svih komada solju i
paprom.
3.
Na svaki
komad mesa odozgo položite šnitu pršuta, prekrijte meso, zatim stavite list
kadulje.
4.
Meso, kadulju i pršut probodite čačkalicom da
slojevi ostanu na mjestu.
5.
Zatim, zagrijte veliku tavu na srednje jakoj
vatri te dodajte pola preporučene količine maslaca zajedno sa malo ulja.
6.
Stavite
filete ravnom stranom prema dolje na tavu i pecite dok ne porumene s donje
strane.
7.
U tavu dodajte bijelo vino i pustite da prvo
ispari prije nego što pokrijete tavu poklopcem kako bi se jelo u potpunosti
skuhalo.
8.
Izvadite
iz tave i poslužite na tanjuru.
9.
Dodajte
ostatak maslaca u tavu zajedno s vodom da deglazirate i pirjajte dok ne
dobijete bogati, sjajni umak.
10. Umakom prelijte posluženo jelo u tanjuru.
Primjedbe
Objavi komentar