Mesne okruglice u gnijezdu





Mesne okruglice u gnijezdu

 

 

 

Mesne okruglice u umaku od rajčice je jelo koje rijetko tko ne voli, pogotovo djeca i odlična su ideja za brzinski ručak.

Recepata i varijanti mesnih okruglica ima mnogo, tako da sam  s vama odlučila  podijeliti najbolji klasični recept kojeg se svi uvijek zažele. Dobar tek!

 

 

 

Sastojci:

 

 

·       500g g mljevenog mesa
• 1 kriška suhog kruha
• 2 glavice crvenog luka
• 1 režanj bijelog luka
• 2 jušne žlice prezla
• 1 žlica brašna i brašno za uvaljati mesne okruglice
• 1 jaje
• 10 ml pasirane rajčice
• 1 mala žličica sode bikarbone
Malo mlijeka
Ulje
Sol
Šećer
Papar
Mješavina začina
Crvena mljevena paprika
Peršin

 

 

 

 

Priprema:

 

1.      Krišku suhog kruha polijte sa malo mlijeka i pustite da kruh upije mlijeko.

 

2.       Dodajte u namočeni kruh 2 jušne žlice krušnih mrvica.

 

3.      U veću posudu stavite kruh koji ste prethodno natopili mlijekom i krušne mrvice zatim dodajite sastojke: 500 g mljevenog mesa, jedno jaje, papar, mješavinu začina, crvenu mljevenu papriku, jednu jušnu žlicu pasirane rajčice, jednu malu žličicu sode bikarbone, malo soli, sjeckanog peršina, jedan režanj sitno isjeckanog bijelog luka.

 

4.      U posudu sa svim sastojcima dodajte crveni luk koji je ste prethodno izdinstali.

 

 5. Sve zajedno dobro izmješajte i pustite 10-ak minuta da se sastojci povežu.

6. Od dobivene smjese oblikujte kuglice.

 

7. Stavite brašno u zasebnu posudu i svaku mesnu kuglicu uvaljajte u brašno.

 

8. U širu posudu stavite ulja i zapecite kuglice sa svih strana.

 

9. Zapečene kuglice izvadite iz posude, a na ulju na kojem su se pekle kuglice napravite umak.

 

 

 

Priprema umaka:

 

 

1.      U ulje u kojem ste pekli mesne kuglice stavite jednu srednju žlicu brašna.

 

2.      Pustite da se brašno zažuti, zatim dodajte žličicu crvene mljevene paprike promiješajte i malo zapecite.

 

3.    Pazite da mljevena paprika ne zagori jer će postati gorkasta.

 

 

4.      U zapečenu papriku i brašno dodajte 70 ml pasirane rajčice, malo promiješajte i dodajte oko 2 dcl vode.

 

5.      Lagano izmiješajte i pustite da zavrije.

 

6.      Kuhajte dobiveni umak par minuta dok se ne poveže i zgusne po potrebi dodajite još vode dok ne dobijete fini umak.

 

7.      U umak dodajte malo soli, žličicu šećera, malo mješavine začina i malo papra.

 

8.    U umak spuštajte okruglice i pustite da se kuhaju u umaku oko 20-ak minuta na niskoj temperaturi.

 

9.    Dok se okruglice kuhaju u umaku pazite na gustoću.

    10. Mesne okruglice u                 umaku poslužite sa raznim prilozima.

 


Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe