Mesne okruglice u gnijezdu
Mesne okruglice u gnijezdu
Mesne okruglice u umaku od
rajčice je jelo koje rijetko tko ne voli, pogotovo djeca i odlična su ideja
za brzinski ručak.
Recepata i varijanti mesnih okruglica ima
mnogo, tako da sam s vama odlučila podijeliti najbolji klasični recept kojeg se svi uvijek
zažele. Dobar tek!
Sastojci:
· 500g g mljevenog mesa
• 1 kriška suhog kruha
• 2 glavice crvenog luka
• 1 režanj bijelog luka
• 2 jušne žlice prezla
• 1 žlica brašna i brašno za uvaljati mesne okruglice
• 1 jaje
• 10 ml pasirane rajčice
• 1 mala žličica sode bikarbone
Malo mlijeka
Ulje
Sol
Šećer
Papar
Mješavina začina
Crvena mljevena paprika
Peršin
Priprema:
1.
Krišku
suhog kruha polijte sa malo mlijeka i pustite da kruh upije mlijeko.
2.
Dodajte u namočeni kruh 2 jušne žlice krušnih
mrvica.
3.
U
veću posudu stavite kruh koji ste prethodno natopili mlijekom i krušne mrvice
zatim dodajite sastojke: 500 g mljevenog mesa, jedno jaje, papar, mješavinu
začina, crvenu mljevenu papriku, jednu jušnu žlicu pasirane rajčice, jednu malu
žličicu sode bikarbone, malo soli, sjeckanog peršina, jedan režanj sitno
isjeckanog bijelog luka.
4.
U
posudu sa svim sastojcima dodajte crveni luk koji je ste prethodno izdinstali.
5. Sve zajedno dobro
izmješajte i pustite 10-ak minuta da se sastojci povežu.
6. Od dobivene smjese oblikujte kuglice.
7. Stavite brašno u zasebnu posudu i svaku
mesnu kuglicu uvaljajte u brašno.
8. U
širu posudu stavite ulja i zapecite kuglice sa svih strana.
9. Zapečene
kuglice izvadite iz posude, a na ulju na kojem su se pekle kuglice napravite
umak.
Priprema
umaka:
1.
U ulje u kojem ste pekli
mesne kuglice stavite jednu srednju žlicu brašna.
2.
Pustite da se brašno zažuti, zatim dodajte
žličicu crvene mljevene paprike promiješajte i malo zapecite.
3.
Pazite da mljevena
paprika ne zagori jer će postati gorkasta.
4.
U
zapečenu papriku i brašno dodajte 70 ml pasirane rajčice, malo promiješajte i
dodajte oko 2 dcl vode.
5.
Lagano
izmiješajte i pustite da zavrije.
6.
Kuhajte
dobiveni umak par minuta dok se ne poveže i zgusne po potrebi dodajite još vode
dok ne dobijete fini umak.
7.
U
umak dodajte malo soli, žličicu šećera, malo mješavine začina i malo papra.
8.
U umak spuštajte okruglice i pustite da se kuhaju u umaku oko
20-ak minuta na niskoj temperaturi.
9.
Dok se okruglice kuhaju u umaku pazite na gustoću.
10. Mesne okruglice
u umaku
poslužite sa raznim prilozima.
Primjedbe
Objavi komentar