Kremasta juha od gljiva s kestenima
Kremasta juha od gljiva s kestenima
Kremaste
juhe nezaobilazno su toplo predjelo. Griju, ukusne su i zasitne, a ovaj recept
s dodatkom kestena neodoljivo se stapa s jeseni. Sušeni vrganji miješaju se s
kestenom, a pirjani se dodaju na kraju. Juha je spremna za sat vremena, a
navedeni sastojci namijenjeni su za 10 porcija.
Kremasta juha od gljiva s kestenima
Sastojci:
- 30 grama suhih vrganja
- 120 grama tanko narezanih
svježih vrganja
- 4 jušne žlice maslaca (cca 60
grama)
- 500 grama tanko narezanih
šampinjona
- 2 poriluka (narezanih na tanke
ploške)
- 1 mrkva i celer
- žličica mljevenog ružmarina
- 60 grama oguljenih, pečenih
kestena
- 600 mililitara pilećeg temeljca
- sol i papar
- 250 mililitara vrhnja
- 2 jušne žlice ekstra
djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
1. Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta.
2.
Procijedi tekućinu, a ostatak vrganja operi i
sitno nasjeckaj.
3.
U loncu rastopi maslac, dodaj nasjeckane
vrganje, šampinjone, poriluk, mrkvu, celer i ružmarin pa kuhaj petnaestak
minuta na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem.
4.
Dodaj kestene i temeljac te 700 ml procijeđene
tekućine.
5.
Začini, zakuhaj juhu i kuhaj je oko 30 minuta,
odnosno dok kesteni ne omekšaju.
6.
Dodaj vrhnje i ostavi da se malo ohladi.
7.
Pasiraj
u blenderu u 'turama' i drži na toplom.
8.
Zatim
na tavi zagrij ulje, dodaj narezane vrganje, začini solju i paprom pa kuhaj na
umjereno jakoj vatri dok lagano ne porumene, oko šest minuta.
9.
Posluži
juhu i ukrasi pirjanim vrganjima.
Primjedbe
Objavi komentar