Kremasta juha od gljiva s kestenima




Kremasta juha od gljiva s kestenima

 

 

Kremaste juhe nezaobilazno su toplo predjelo. Griju, ukusne su i zasitne, a ovaj recept s dodatkom kestena neodoljivo se stapa s jeseni. Sušeni vrganji miješaju se s kestenom, a pirjani se dodaju na kraju. Juha je spremna za sat vremena, a navedeni sastojci namijenjeni su za 10 porcija.

 

 

 

Kremasta juha od gljiva s kestenima

 

 

Sastojci:

 

  • 30 grama suhih vrganja
  • 120 grama tanko narezanih svježih vrganja
  • 4 jušne žlice maslaca (cca 60 grama)
  • 500 grama tanko narezanih šampinjona
  • 2 poriluka (narezanih na tanke ploške)
  • 1 mrkva i celer
  • žličica mljevenog ružmarina
  • 60 grama oguljenih, pečenih kestena
  • 600 mililitara pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • 250 mililitara vrhnja
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

 

 

 

Priprema:

 

1.    Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta.

 

2.     Procijedi tekućinu, a ostatak vrganja operi i sitno nasjeckaj.

 

3.     U loncu rastopi maslac, dodaj nasjeckane vrganje, šampinjone, poriluk, mrkvu, celer i ružmarin pa kuhaj petnaestak minuta na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem.

 

4.     Dodaj kestene i temeljac te 700 ml procijeđene tekućine.

 

5.     Začini, zakuhaj juhu i kuhaj je oko 30 minuta, odnosno dok kesteni ne omekšaju.

 

6.     Dodaj vrhnje i ostavi da se malo ohladi.

 

7.    Pasiraj u blenderu u 'turama' i drži na toplom.

 

8.    Zatim na tavi zagrij ulje, dodaj narezane vrganje, začini solju i paprom pa kuhaj na umjereno jakoj vatri dok lagano ne porumene, oko šest minuta.

 

9.    Posluži juhu i ukrasi pirjanim vrganjima.

 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe