Kako na najjednostavniji način ispeći kestene?
Kako na najjednostavniji način ispeći kestene?
Kod
pripreme u pećnici kestene prerežite, a potom ih poškropite vodom. Pećnica neka
bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama.
Za početak, najvažnije je odabrati vrhunske plodove. Prilikom
kupovine, obratite pažnju na izgled ljuske. Kesteni bi trebali biti glatki
i tvrdi, sjajne smeđe boje. Izaberite one koji su teški i nemaju praznog
prostora između ljuske i mesa. Dakle, najbolji su oni krupniji i mesnatiji.
Izbjegavajte naborane kestene i one s rupicama – to je znak
da imaju crve. Također izbjegavajte kestene koji su pakirani u zatvorenim
plastičnim vrećicama. Kupujte samo one koji se prodaju u mrežastim ili
papirnatim vrećicama.
Na ploči štednjaka
Ako se odlučite peći kestene na
ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je
nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon
stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a
kesteni će dobiti boju.
U pećnici
Kod pripreme u pećnici kestene
prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a
bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama.
Većim kestenima bit će potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja,
a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primijetite da su kesteni još uvijek
nedovoljno pečeni nakon vađenja iz pećnice, slobodno ih vratite u pećnicu na
još nekoliko minuta, samo pripazite da ih ne prepečete.
Ako su kesteni u potpunosti
pocrnili, vjerojatno ste ih prepekli. Najbolje bi bilo da svakih nekoliko
minuta zavirite u pećnicu i provjerite stanje.
Želite li da se kestenje nakon
pečenja lakše i brže guli, stavite ih vruće u vlažnu krpu i ostavite da
stoje nekoliko minuta.
Primjedbe
Objavi komentar