Argentinska provoleta





Argentinska provoleta

 

 

 

Provoleta je argentinski sir (gotovo isti kao talijanski provolone) i glavna zvijezda toplog predjela koje se, ukratko, sreća u tavi. Rastopljen i zapečen sir obogaćen pikantnim začinima najčešće se jede s hrskavim kruhom. U Argentini se provoleta priprema u posebnoj tavi – provoleteri, ali dobro će poslužiti i tava od lijevanog željeza ili staklena ili keramička posuda za pečenje. Osim na otvorenoj vatri, kako se tradicionalno priprema, provoleta će ispasti jednako dobro i u pećnici.

 

 

 

Argetinska provoleta

 

Sastojci:

 

Za provoletu

  • 1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 225 g sira provolone (debljine oko 2 do 3 centimetra)
  • 1 čajna žličica sušenog origana, podijeljeno
  • 1 čajna žličica zdrobljenih pahuljica ljute paprike
  • 1 žlica sitno nasjeckanog lišća svježeg peršina
  • Chimichurri i narezani baguette ili hrskavi kruh, za posluživanje

 

 

Za salsu criollu

  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 60 ml crvenog vinskog octa
  • 2 žlice sitno nasjeckanog lišća peršina
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • 1 zelena paprika, bez sjemenki i sitno nasjeckana
  • 1 žuti luk, sitno nasjeckan
  • 1 veća rajčica, bez sjemenki i sitno nasjeckana
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

 

 

 

Priprema:

 

1.      Napravite salsu criollu tako da u zdjeli pomiješajte ulje, ocat, peršin, češnjak, papriku, luk i rajčicu.

 

2.     Posolite i popaprite po ukusu i ostavite sa strane.

 

3.     Postavite rešetku u gornju trećinu pećnice.

 

4.      Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

 

5.     Malu tavu od lijevanog željeza (ili drugu vatrostalnu posudu) zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte ulje, a zatim provolone.

 

6.     Pospite polovicom origana i pahuljicama ljute paprike.

 

7.      Pecite 4 do 6 minuta, dok se na siru ne počnu stvarati mjehurići i dok rubovi ne počni zagarati.

 

8.      Za to vrijeme okrenite sir samo jednom.

 

9.     Prebacite u pećnicu i pecite još otprilike 3 minute, da se sredina sira potpuno otopi.

 

 

10. Provoleta pospite preostalim origanom i pahuljicama ljute paprike.

 

11.    Poslužite vruće sa salsom criollom, chimichurrijem i kruhom.

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Balansiranje između poslovnog i privatnog života u suvremenom svijetu

OMILJENA TERAPIJA-SAN!

Kako maksimalno iskoristiti usluge D-Marina za nezaboravno iskustvo plovidbe