Argentinska provoleta
Argentinska provoleta
Provoleta je argentinski sir
(gotovo isti kao talijanski provolone)
i glavna zvijezda toplog predjela koje se, ukratko, sreća u tavi. Rastopljen i
zapečen sir obogaćen pikantnim začinima najčešće se jede s hrskavim kruhom. U
Argentini se provoleta priprema u posebnoj tavi – provoleteri, ali dobro će
poslužiti i tava od lijevanog željeza ili
staklena ili keramička posuda za pečenje. Osim na otvorenoj vatri, kako se
tradicionalno priprema, provoleta će ispasti jednako dobro i u pećnici.
Argetinska provoleta
Sastojci:
Za provoletu
- 1 žličica ekstra djevičanskog
maslinovog ulja
- 225 g sira provolone (debljine
oko 2 do 3 centimetra)
- 1 čajna žličica sušenog
origana, podijeljeno
- 1 čajna žličica zdrobljenih
pahuljica ljute paprike
- 1 žlica sitno nasjeckanog lišća
svježeg peršina
- Chimichurri i narezani baguette
ili hrskavi kruh, za posluživanje
Za salsu criollu
- 120 ml ekstra djevičanskog
maslinovog ulja
- 60 ml crvenog vinskog octa
- 2 žlice sitno nasjeckanog lišća
peršina
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
na sitno
- 1 zelena paprika, bez sjemenki
i sitno nasjeckana
- 1 žuti luk, sitno nasjeckan
- 1 veća rajčica, bez sjemenki i
sitno nasjeckana
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
1.
Napravite salsu
criollu tako da u zdjeli pomiješajte ulje, ocat, peršin, češnjak, papriku, luk
i rajčicu.
2.
Posolite i popaprite
po ukusu i ostavite sa strane.
3.
Postavite rešetku u
gornju trećinu pećnice.
4.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
5.
Malu tavu od lijevanog
željeza (ili drugu vatrostalnu posudu) zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte
ulje, a zatim provolone.
6.
Pospite polovicom origana i pahuljicama ljute
paprike.
7.
Pecite 4 do 6 minuta, dok se na siru ne počnu
stvarati mjehurići i dok rubovi ne počni zagarati.
8.
Za to vrijeme okrenite sir samo jednom.
9.
Prebacite u pećnicu i
pecite još otprilike 3 minute, da se sredina sira potpuno otopi.
10. Provoleta pospite preostalim origanom i pahuljicama ljute
paprike.
11. Poslužite vruće sa salsom
criollom, chimichurrijem i kruhom.
Primjedbe
Objavi komentar