3 recepta za sapun i balzam od smilja, lavande i ružmarina
3 recepta za sapun i balzam od smilja, lavande i
ružmarina
Priprema balzama, krema i sapuna od mediteranskog bilja u
kućnoj radinosti nikada nije zvučala jednostavnije. Isprobajte!
Sapun od ružmarina
Sastojci:
·
150 g običnog sapuna
·
90 ml
čaja
·
40 ml
limunova soka
·
Pola
žlice sitno nasjeckanog ružmarina
·
1 žlica
zobenih pahuljica
·
6 kapi
eteričnog ulja po želji
Priprema:
1.
Uzmite obični sapun i naribajte ga.
2.
Pripremite čaj od kamilice ili šipka, pa ga
zagrijte sa limunovim sokom i prethodno pripremljenim sapunom.
3.
Ohladite.
4.
Dodajte nasjeckanog ružmarina, zobene pahuljice
i eterično ulje po želji.
5.
Ulijte u kalup.
Hranjivi balzam od smilja za lice i tijelo
Sastojci:
·
100 ml
macerata smilja
·
1 velika
žlica pčelinjeg voska
·
5 ml
eteričnog ulja lavande
·
6,2 g
vitamina E
·
Posudica
za balzam
Priprema:
1.
Macerat i pčelinji vosak zagrijte u parnoj
kupelji.
2.
Kada se vosak potpuno otopi testirajte
konzistenciju: kapnite kap na ohlađeni tanjurić, a kada se kapljica ohladi
prstom provjerite teksturu.
3.
Ako je kapljica previše mekana smjesi dodajte
voska, a ako je previše tvrda dodajte ulja dok ne postignete željenu teksturu.
4.
Balzam skinite s plamenika, dodajte vitamin E i
ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
5.
Nakon 10 minuta kada se počne stvrdnjavati na
rubovima posude dodajte eterično ulje.
6.
Tako pripremljen balzam može stajati minimalno
tri mjeseca, a ako se čuva u hladnjaku i dulje.
Balzam za usne od lavande
Sastojci:
· 4 žlice ulja – jojobino ili bademovo
· 1 žlica pčelinjeg voska
· ½ žlice ulja vitamina E
· 7 kapi eteričnog ulja lavande
· 1 žlica meda
Priprema:
1.
Zagrijte ulje, vosak i med u posudici na laganoj
vatri.
2.
Miješajte dok se vosak potpuno ne otopi.
3.
Maknite s vatre i brzo dodajte eterično ulje i
vitamin E.
4.
Posudicu stavite u plitku posudu s hladnom vodom
i miješajte dodajući med.
5.
Kada se med sjedini sa smjesom brzo je prebacite
u malu posudu, pa pričekajte oko tri sata da se stvrdne.
Primjedbe
Objavi komentar